Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Genrebild. Fyra personer åtalas för grovt jaktbrott Foto: MIKAEL FRITZON / TT

Fyra personer åtalas för grovt jaktbrott i Sollefteå kommun – flera ton älgkött

Uppdaterad
Publicerad

Nu åtalas fyra personer för grovt jaktbrott för att ha under två somrar, åren 2018 och 2019, ha skjutit över 20 älgar på annans jaktområde i Sollefteå kommun och utanför tiden för älgjakt. En av dem åtalas även för grovt vapenbrott, då jakten ska ha skett med modifierade vapen.

Jaktbrottet ses som grovt eftersom det utförts vid upprepade tillfällen och i större omfattning, samt med otillåtna jaktredskap och att man har använt motordrivet fordon under jakten. Polisen beräknar att jägarna har tjänat 162 000 kronor på försäljningen av älgköttet. Polisen har också beslagtagit sammanlagt sex älgar i slakteri och frysboxar.

Jakten ska, enligt åtalet, huvudsakligen ha skett under nattetid från motordrivet fordon med termiskt sikte, vilket är en typ av sikte som underlättar för jakt i mörker.

Inte bekräftat restaurangspår

Enligt tidigare uppgifter till SVT ska det också ha funnits misstankar om att köttet ska ha gått vidare till restaurangbranschen, något som åklagare Lo Jonsson hittills inte har bekräftat.

I samband med utredningen 2019 så anhölls och häktades tre av personerna, men släpptes sedan på fri fot. Vilket är, enligt åklagaren, något som har gjort att utredningen dragit ut på tiden.

Straffskalan för grovt jaktbrott är fängelse från sex månader upp till fyra år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.