Foto: SVT

Skrotbilar upprör i Docksta

Uppdaterad
Publicerad

Ett fyrtiotal skrotbilar ute i skogen i byn Vamme i Docksta upprör boende i området. Det är den förre ägaren till tomten som samlat på sig fordonen och bilarna är en tickande miljöbov. Men som så många gånger förr är det svårt för kommunen att ingripa eftersom bilarna har ägare och står placerade på privat mark.

En skrotbil innehåller runt sju kilo bly, över ett halvt ton metaller, och kvicksilvret i en bil av äldre modell kan lätt förgifta en mindre sjö.

I byn Vamme norr om Docksta har en markägare samlat ihop ett fyrtiotal bilar som övergivits under åren då den förre ägaren struntat i vad som skett med markerna.

Men det kan bli svårt att bli av med den olagliga skroten.

Kan inte ta privat egendom

– Vi känner till det här ärendet. Det är den förre ägaren som samlat på sig bilarna men den nye ägaren har samlat ihop dom på en plats, säger Siv Sundström, förvaltningschef på miljö- och byggförvaltningen i Kramfors kommun.

Men det finns problem också. Kommunen har ingen rätt att gå in på privat mark och rensa upp.

– Vi måste prata med ägarna. Vi kan inte flytta eller på annat sätt påverka mark som har en ägare eller bilar som har en ägare. Det är ett krångel för kommunen och framför allt för dom som blir drabbade av lämnade bilar, säger Siv Sundström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer