Volvon på väg mot utskeppningshamnen i Göteborg. Foto: Privat

”Gambiavolvon” på väg till Ambas

Uppdaterad
Publicerad

Insamlingsprojektet ”Gambiavolvon” fick stort gensvar och blev rikskänt. Nu är den gamla bilen på väg till sin nye ägare.

Historien om Gambiavolvon började när Johan Dereborn och hans sambo Annika Höglund semestrade i Gambia. Där blev de goda vänner med Ambas som drömde om att själv kunna äga en bil och driva taxiverksamhet. Men att köpa bil i Gambia är dyrt, mycket dyrt. 

Johan och Annika beslöt därför att Volvon hemma på gården, som rullat 58 000 mil, borde kunna skickas till Ambas.

Stort gensvar

En lördagsmorgon i slutet av augusti lade Johan ut ett inlägg på Facebook med en fråga om någon ville vara med och finansiera frakten av Volvon till Ambas i Gambia. Gensvaret tog Johan och Annika med storm, efter bara några timmar passerade insamlingen 20 000 kronor och nu närmar man sig 100 000 kronor.

Gambiamerca

Volvon har även fått en kompis, Gambiamercan. Bägge bilarna har besiktigats och fått rejäl omvårdnad, service, solfilm, nya rutor och lackrengöring bland annat.

Johan fick även med sig en Mercedes som också skickas till Gambia. Foto: Privat

Pengar till en ny framtid

Efter att historien om Volvon blivit viral hörde en biltillverkare av sig med erbjudande om att att totalserva bilen och dessutom stå för frakten till Gambia. Det betyder att alla insamlade pengar nu oavkortat går till Ambas och hans familj. Ambas själv är överväldigad av det som görs för honom och hans familj. Pengarna kommer bland annat att gå till ny bostad och utbildningar.

Snart framme

Inom någon vecka avgår fartyget med Volvon ombord från Göteborg med destination Banjul i Gambia. Någon gång i månadsskiftet november -december beräknas bilarna vara framme och Ambas kan starta sin taxirörelse.

På bara ett par månader, med hjälp av sina facebookvänner, lyckades Johan och Annika förbättra livet för en hel familj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.