I fem år har projektet med att göra flytande fordonsgas i Sundsvall pågått. 2010 invigdes själva biogasanläggningen på Tivolikajen.
Men någon produktion har det inte blivit. Nu har gasföretaget Biogas AGA tröttnat och monterar ner gastanken och flyttar den till en fungerande anläggning. Resten av produktionsanläggningen kommer att gå samma väg.
– Det var företaget Gastreatment Services Holland som via en ny teknik skulle förädla sundsvallsbornas prroduktion på ”brusfåtöljerna” till drivmedel för bilar. Sundsvalls kommun stod för råvarorna, det vill säga gas. Men det holländska företaget teknik för att förvandla gasen till flytande form har alltså inte fungerat, säger Ragnar Sjödahl. marknadschef på Biogas AGA.
– Det var meningen att gasen skulle levereras till en mack vid Sundsvalls södra infart. Den macken har nu istället fått förlita sig till importerad gas som levererats via Nynäshamn, säger Sjödahl.
– Det är högst sannolikt att vi inleder bortforsling av hela uppgraderingsanläggningen nästa år. Vi gjorde ett försök till att förnya avtalet med ägaren av uppgraderings-anläggningen,Gastreatment Services Holland, men vi har inte lyckats nå någon framgång i den dialogen, berättar Micael Löfqvist, VD för MittSverige Vatten AB i ett pressmeddelande.
Arrendet går ut
Även om anläggningen lyckats producera gas hade den inte fått vara kvar. Markarrendet går ut i mars 2014 och eftersom kommunen planerar bostäder i området får det inte finnas en gasfabrik där.
Gas från matavfall
Johan Klockar Öhrnell, uppdragsledare för biogasutvecklingsfrågorna på Sundsvalls kommun, meddelar i samma pressmeddelande att arbetet med att möjliggöra tankning av lokalt producerad biogas i Sundsvall trots detta fortsätter med oförminskad styrka.
– Jag har full förståelse för att AGA behöver den här utrustningen i en kedja där produktionen faktiskt fungerar. Vad gäller förhandlingarna med holländska GTS så har de ännu inte nått vägs ände, men det här är naturligtvis en markering. Oavsett om vi kommer att kunna göra flytande biogas i Sundsvall eller inte, så påverkar det inte Sundsvalls och Östersunds gemensamma ambition om en anläggning för att producera biogas från matavfall.