Gav frun dödshjälp – ställs inför rätta för dråp

Uppdaterad
Publicerad

Den 62-årige man från Nordingråområdet i Ångermanland som gav sin fru en dödlig dos morfin och oxikodon åtalas för dråp.

Enligt både mannen och parets barn skedde det i samförstånd och enligt kvinnans eget önskemål.

– Svensk lag tillåter inte dödshjälp, säger kammaråklagare Stina Sjöqvist.

Det hela inträffade den 6 mars i år.

Frun var svårt sjuk och mannen hävdar att han agerat i en nödsituation.

Misstänkt dråp i Nordingrå

– Det rör sig inte om medhjälp till självmord utan om ett aktivt handlande, anser Stina Sjöqvist.

Hade sparat ihop morfin

Enligt polisens förundersökningsmaterial hade paret planerat gärningen under en tid och hade till exempel sparat ihop morfin till en dödlig dos.

Förutom paret var två anhöriga närvarande vid tillfället.

Det var den 62-årige mannen som själv larmade SOS när hans fru somnat in.

Häktades men släpptes fri

Han häktades den 8 mars som på sannolika skäl misstänkt för dråp men släpptes fri ur häktet en månad senare.

– Han har medgett de faktiska omständigheterna men nekar till att ha gjort något brottsligt, säger Stina Sjöqvist.

Vad är det som har inträffat enligt din gärningsbeskrivning?

– Jag påstår att den här mannen har berövat sin hustru livet genom att injicera henne med en dödlig dos morfin och oxikodon.

Svår sjukdom

Argumentet att det här ska ha skett i samförstånd, för kvinnans skull och med hennes medgivande, väger du in det i beslutet på något sätt?

– Ja, den här kvinnan har ju varit sjuk i många år. Inte i en dödlig sjukdom i sig, men en sjukdom som har orsakat henne lidande på många olika sätt. Och hon hade också en önskan om att få avsluta sitt liv.

Var åtalsbeslutet svårt att fatta?

– Nej. Det är brottsligt att beröva någon annan livet, även om den personen själv vill det. Vi tillåter ju inte så kallad aktiv dödshjälp i Sverige. Det är att beröva någon livet alldeles oavsett om personen själv vill det eller inte, säger Stina Sjöqvist.

Avskedstal

Minimistraffet för dråp är fängelse i sex år.

I åklagarens stämningsansökan skriver hon att hon anser att brottet bör bedömas som mindre grovt eftersom kvinnan ”sedan många år var sjuklig och själv hade uttalat att hon önskade ett avslut på sitt liv.”

I förundersökningsmaterialet finns bland annat en inspelning där kvinnan läser upp ett avskedstal, och som också dokumenterar att kvinnan försökt ta sitt liv tidigare samma kväll som hon fick den dödliga injektionen av sin man.

Fakta oxikodon

Oxikodon är ett halvsyntetiskt smärtstillande preparat, besläktat med morfin. Det ges till exempel till cancerpatienter vid svår och långvarig smärta.

Oxikodon har en starkt smärtstillande effekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt dråp i Nordingrå

Mer i ämnet