Flera spelare från Gif Sundsvall fanns på plats på stadsbiblioteket under lördagen då det var vernissage. Foto: Tomas Rex

Giffarna läser för barnens skull

Publicerad

Gif Sundsvall vill öka läsningen bland unga. Tillsammans med stadsbiblioteket arrangerar nu Giffarna en fotoutställning där a-lagsspelarna ska vara läsande förebilder.

– Det är häftigt att läsa. Kan vi få fler unga att läsa kommer de själva upptäcka hur kul det är, säger lagkaptenen Linus Hallenius i ett pressmeddelande.

På lördagen var det vernissage på Kulturmagasinet, barn- och ungdomsavdelningen. Bilder som när Gif Sundsvalls målvakt slänger sig efter boken (Bollen är rund), av Jan Thörnqvist och där Filip Tägström läser Sagan om ringer på avbytarbänken går att se på utställningen.

Vill öka läsandet bland unga

Det är Tomas Jonsson, Gif Sundsvall, och Tomas Rex, musikhandlare på Sundsvalls stadsbibliotek, som tagit fram bildidéer där spelarna fotograferats med böcker.

– Att ha en läsande förebild kan ha en helt avgörande betydelse. För många unga behöver själva attityden till skola och läsning ändras och det här är ett bra sätt, säger Tomas Jonsson i pressmeddelandet.

Utmanade på FIFA

Utöver själva utställningen hade de unga möjligheten att utmana Gif-spelarna på FIFA och gå en frågeslinga om fotboll.

Linus Hallenius var en av flera spelare på plats.

– Om någon tittar på de här bilderna och ser att en Gif-spelare de ser upp till läser tror jag absolut att det kan göra skillnad, säger Linus Hallenius i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.