• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Anders Uddén är relativt ny på posten som kultur- och fritidsdirektör i Sundsvall – men han har snabbt förstått vikten av att Giffarna lyckas ta sig till Allsvenskan. I videon utvecklar han mer om sportens betydelse. Foto: Robert Nilsson

Gif Sundsvall mot Allsvenskan för fjärde gången på 2000-talet

Uppdaterad
Publicerad

Gif Sundsvall kan återigen ta steget upp i Allsvenskan. Ett avancemang som skulle innebära mycket för Sundsvall – i alla fall enligt Anders Uddén, kultur- och fritidsdirektör i Sundsvalls kommun.

– Giffarna är en del av Sundsvalls varumärke, säger han.

Hör honom berätta mer i videon.

GIF Sundsvalls goda chanser på avancemang till Allsvenskan har knappast gått den insatta förbi.

Men kommer även den oinsatte märka av ett avancemang?

GIF Sundsvalls ekonomi

– Om man tittar på ett större idrottsevenemang idag, så är idrotten såklart det centrala, men det är minst lika mycket som händer runt omkring för att skapa en folkfest, säger Anders Uddén.

GIF Sundsvall har historiskt sett haft svårt att etablera sig i den högsta serien. De senaste 20 åren har klubben avancerat tre gånger – och nu kan det alltså bli en fjärde gång.

Svårt att värdera

SVT Västernorrland har bland annat pratat med kultur- och fritidsdirektören Anders Uddén och Anna Borggren, affärsområdeschef på Näringslivsbolaget och tongångarna är slående lika. Om GIF Sundsvall spelar i Allsvenskan är det ett plus för Sundsvall som stad.

Men på exakt vilket sätt och vad det genererar tillbaka till Sundsvallsborna är svårare att få svar på.

– Den stora skillnaden är att det blir ett jättestort intresse för våra hemmamatcher. Många supporterklubbar kommer hit och det är jättebra för staden, hotellen, restauranger och butikerna. Det är den stora skillnaden om Giffarna tar klivet till Allsvenskan, säger Anna Borggren.

Kostar mer för Sundsvall med ett allsvenskt lag

Om GIF går upp kommer mer pengar in i bilden för klubben. Bland annat genererar TV-avtalet flera miljoner till Allsvenska klubbar. Men det innebär inte per automatik att det blir ett plus i bokslutet för kommunen.

– Det är alltid en balansgång när man har stora evenemang. Det blir kostnader för kommunen, för det kostar att ta hand om besökare med renhållning och så vidare. Men vi ser att mervärdet oftast överstiger kostnaderna och det är det vi tar med oss i det här – att vi får så mycket tillbaka, säger Anna Borggren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

GIF Sundsvalls ekonomi

Mer i ämnet