”Girigheten har inga gränser”

Uppdaterad
Publicerad

Dubbla löner, fallskärmar och guldkantade avtal inom landstinget får många länsbor att reagera med ilska på sociala medier.

De flesta som hört av sig till SVT Västernorrland eller som gjort inlägg på Facebook med anledning av de senaste turerna inom landstinget är arga över att skattepengar går till dyra chefsavtal istället för till vård.

Efterlyser moral

När det gäller den förra personalchefen Lena Thelins dubbla löner handlar de flesta inläggen om moral. ”Ren och skär stöld! Simpel tjyv!”, skriver ”Roger” och ”Britt” skriver; ”Girigheten har inga gränser, för många med höga löner, dom var inte med när skammen delades ut”.

Kräver ansvar

Förre hälso- och sjukvårdsdirektören Margareta Berglund Rödéns ifrågasatta bisyssla som affärsområdeschef för ett privat bolag samtidigt som hon fick 110 000 kronor i månaden av landstinget väcker också ont blod. ”Byt ut hela ledningen och inför tjänstemanna-ansvar. Och se till att öppet visa varje år vart alla pengar tar vägen. De ska inte gå till övergödda grisar i ledningen utan till kärnverksamheten!” skriver ”Jimmy”.

Politikerförakt

Många ropar på avsked och de flesta riktar inte sin kritik mot tjänstemännen som tecknat avtalen utan mot politikerna. ”Den ena skandalen efter den andra, hur kan dessa personer sitta kvar. Finns ingen moral alls bland politiker. Politikerföraktet blir bara större och större, bort med alla dessa personer” skriver ”Carita”.

Landstinget ifrågasätts

Flera menar att själva styrelseformen är felaktig och att vården borde förstatligas eller, som en del tycker, privatiseras. ”Kan inte staten gå in och tvångsförvalta landstinget så det kanske blir nån ordning” skriver Jonas. ”Jörgen” skriver ”Landstinget som företeelse känns mer än förlegat och tydligen dessutom även korrupt.

”Anne-maj” sammanfattar med sitt inlägg en känsla som många uttrycker; ”När ska det bli slut på alla lögner”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet