• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kungshult i Eslövs kommun, Skåne län. Det brinner i en lantbruksfastighet där det lagras gödningsmedel. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus. Läs mer

Överläkare Margareta Berglund Rödén jobbar åt landstinget och har haft en bisyssla som chef i ett bolag.

Överläkare samtidigt som hon var chef i ett annat bolag

Publicerad

Margareta Berglund Rödén är anställd på heltid på Sundsvalls sjukhus. Samtidigt har hon varit chef i ett affärsdrivande bolag. Enligt sjukhusdirektören har hon fått bisysslan godkänd.

Nu kommer fler avslöjanden kring chefsavtalen inom landstinget. Den tidigare hälso- och sjukvårdsdirektören Margareta Berglund Rödén och hennes tidigare chef, förre landstingsdirektören, Anders L Johansson har på senare tid haft uppdrag i samma konsultbolag.

Ett uppdrag som märkligt nog tycks ha upphört i samma stund som SVT Nyheter börjar ställa frågor om det.

Förra veckan avslöjade P4 Västernorrland att den tidigare HR-direktören Lena Thelin fått en ovanligt guldkantad uppgörelse av landstinget Västernorrland.  Avtalet skrevs på uppdrag av förre landstingsdirektören Anders L Johansson.

Heltidsanställning – men samtidigt ”affärsområdeschef”

Han fick sparken hösten 2015 och återfinns nu som rådgivare åt konsultbolaget Ledningsbolaget i Skandinavien AB, ett bolag där hans tidigare högra hand i landstinget, Margareta Berglund Rödén, på hemsidan presenteras som affärsområdeschef och kontaktperson. Med andra ord, en av bolagets företrädare utåt.

Ett uppdrag hon haft samtidigt som hon har en heltidsanställning som läkare på ortopeden på Sundvalls sjukhus.
Med bibehållen chefslön från landstinget på 110 000 kronor i månaden.

Det är när vi börjar ställa frågor om de båda uppdragen som saker snabbt börjar hända.

”Uppdraget avslutat”

Sjukhusdirektören Nina Fållbäck Svensson kontaktar på fredagen Margareta Rödén. Och då heter det plötsligt att uppdraget för konsultbolaget är avslutat. Det ska alltså ha skett i onsdags.

– Den sista maj avslutade de sina relationer med med varandra, säger Nina Fållbäck Svensson.

– Hon har uppgett att hon har haft uppdrag som konsult åt bolaget och det är den överenskommelse som hon haft med Ledningsbolaget.

– På deras hemsida står det att hon är affärsområdeschef, vilket hon inte känner igen själv, säger Nina Fållbäck Svensson.

Täta kontakter på landstinget

Enligt Nina Fållbäck Svensson är det Margareta Rödéns chef på ortopeden, Johan Nilsson, som godkänt hennes sidouppdrag.

Han är dock på semester och har inte gått att nå.

Av den nu avhoppade regiondirektörens mailloggar framgår att hon och nuvarande HR-direktören mailat varandra om Rödén. Och att även Rödéns chef på ortopeden Johan Nilsson fått frågor.

”Fel information” på hemsidan

När vi kontaktar Ledningsbolagets VD,  Lena Lyckenvik, uppger hon det handlar om att informationen på hemsidan varit ”felaktig”

Hon beskriver saken som att det tidigare funnits en tanke att Berglund Röden skulle kunna ha en roll som affärsområdeschef,  men att det av olika skäl inte blivit så. Hennes uppdrag beskrivs av VD:n som ”interna inom företaget”.

All information plötsligt borta

Hon uppger att Berglund Röden varit verksam i bolaget ”under flera år”, men när det kommer till frågan om hon fortfarande är knuten till Ledningsbolaget lämnar hon frågan obesvarad och vill inte längre prata med SVT om saken.


Men bara några timmar efter samtalet med VD:n försvinner plötsligt all information om både Margareta Berglund Rödén och Anders L Johansson på bolagets hemsida.

Vi har i ett mail kontaktat VD:n för att ställa frågan om det här innebär att bolaget inte längre kommer att använda deras tjänster, men vi har ännu inte fått svar.

Extraknäck tillåtet

Enligt landstingets policy får anställda ha bisysslor.  Men saken är reglerad och den anställde MÅSTE lämna uppgift om bisyssla och är skyldig att avveckla  uppdrag som inte är tillåtna.

Bisysslor ska dokumenteras och eventuellt förbud ska också vara skriftligt.

Vi har begärt ut handlingar kring Margareta Rödéns bisysslor, men både sjukhusdirektör och ställföreträdande chef hänvisar till Rödéns ordinarie chef som är på semester.

Vi har också ställt frågor kring möjligheten att kombinera uppdraget i Ledningsbolaget/konsultbolaget med en heltidstjänst som överläkare på Sundsvalls sjukhus, men ännu inte fått något svar.

I landstingets policy framgår dock att  ”En fortlöpande bisyssla inte kan kombineras med en heltidsanställning mer än i ringa omfattning”.

SVT Västernorrland har utan resultat sökt såväl överläkaren Margareta Berglund Rödén och länsklinikschef Johan Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet