Godisbutik var täckmantel

Uppdaterad
Publicerad

En godisbutik i Sundsvall misstänks ha fungerat som ”spindeln i nätet” för den stora hembrännarligan. Till veckan väcks åtal mot ett 60-tal inblandade personer.

I dagarna har det omfattande förundersökningsmaterialet skickats ut till de misstänkta männen och deras advokater. Mittnytt har tagit del av än så länge hemligt material som beskriver en väl organiserad verksamhet som bedrev såväl tillverkning som handel med illegalt tillverkad sprit.

Godisbutik central

En godisbutik har spelat en central roll. Från butiken levererades femlitersdunkar, aktivt kol, jäst och andra tillbehör till minst fem spritfabriker. Betalning skedde i form av hembränd sprit.

Skatteverket har utrett godisbutikens affärer. Av omsättningen på 7,8 miljoner kronor var godisförsäljningen marginell. Hela 90 procent av försäljningen utgjordes av hembrännartillbehör: Kol, jäst, socker och dunkar.

Flera av spritfabrikerna låg i Ljustorp utanför Timrå, men det fanns också sprittillverkning på Alnö, i Brunflo och på en adress i Sundsvall. Vid ett tillfälle blir det problem men kvaliteten på spriten – det framgår av polisens telefonavlyssning av butiken och dess ägare.

– Vad i helvete är det för kol.. jag har kvar smaken i munnen ända sedan igår, sägs det i samtalet.

I telefonsamtalet diskuteras sedan olika sorters kvaliteter av kol men också leveranser till ”Jämtland och lite längre avstånd”.

Åtal även mot köpare

Åtta personer sitter häktade men totalt väntas åtal mot ett tiotal personer som ingått i ligans hårda kärna. Dessutom väcks åtal mot ett 50-tal köpare.

Skatteverket har utgått från ligans onormalt höga elförbrukning för att räkna ut hur mycket sprit de misstänkta hembrännarna har tillverkat.

Därför anser de att de har räknat mycket lågt när de kommit fram till siffran 90 000 liter 40-procentig sprit – vilket kan översättas till två fulla tankbilar.

Sju personer har nu betalningssäkringar hos förvaltningsrätten, på totalt 18 200 000 kronor.

Kopplingar till smugglarliga

Det finns också kopplingar till den smugglingshärva som polisen just nu utreder i Sundsvall. En person i hembrännarligan misstänks också för smugglingsbrott:

– Så mycket kan jag bekräfta att det förekommer smugglingssprit också i hembrännarhärvan, säger vice chefsåklagaren Peter Salzberg i Sundsvall.

Av polisens förundersökning framgår det att man gjort beslag, inte enbart av hembränt, utan även av misstänkt smuggelsprit i godisbutikens lager.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.