• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en gammal industri på Liljeholmen i Stockholm. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Görel Thurdin, före detta centerpartiskt statsråd från Ångermanland, agerar juridiskt ombud för den ensamstående mamman och är mycket upprörd över Migrationsverkets hantering av ärendet. Foto: SVT

Görel Thurdin om utvisningsbeslutet: ”Bedrövligt”

Uppdaterad
Publicerad

Görel Thurdin, tidigare stadsråd och före detta ordförande för Rädda barnen, är juridiskt ombud för den ensamstående kvinnan och hennes barn som nu ska utvisas.

Hon har i flera omgångar försökt häva Migrationsverkets beslut om att återkalla kvinnans uppehålls- och arbetstillstånd, men fått avslag genom Migrationsdomstolen.

Hon ifrågasätter nu starkt Migrationsverkets hantering av ärendet, både vad gäller den bristande kommunikation som ligger till grund för återkallandet av kvinnans arbetstillstånd, barnens bästa utifrån Barnkonventionen och det dödshot som nu riktats mot kvinnan.

– Att arbetstillståndet inte förlängs beror på två dagars för kort annonsering på rätt EU-sajt. Och de två dagarna beror på att Migrationsverket inte skickade ut de officiella handlingarna med de krav som man skulle ställa i tid, så jag anser att det är Migrationsverket själva som rår för det här, säger hon.

Olika medborgarskap

Då kvinnan och hennes exmake har medborgarskap i olika europeiska länder riskerar kvinnan nu att separeras från sina barn, då exmakens godkännande krävs för att hon ska kunna ta dem med sig till sitt hemland.

Alternativet är att återvända tillsammans med barnen och riskera att hamna i hans våld igen.

– Vi vet att det är många kvinnor som blir mördade för att man inte lyssnat på dem. Och jag tycker det är förfärligt, säger Görel Thurdin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer