Foto: Frida Eriksson

Hon riskerar hedersrelaterat våld – Migrationsverket avvisar hennes vädjan

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha blivit utsatt för både fysiska och sexuella övergrepp lyckades den unga kvinnan skilja sig från sin våldsamme make, som också fick lämna landet.

Men en svensk skilsmässa är inte giltig i exmakens hemland, och nu, flera år senare, utvisas kvinnan – med risk för sitt liv.

I ett meddelande på Facebook uttalar hennes exmake dödshot mot henne. Det har kommit till hans kännedom att familjen nu ska utvisas, och efter flera polisanmälningar om våld i hemmet, och efter en genomförd skilsmässa, anser han att hon smutskastat hans heder. Han skriver att han tänker döda henne med en kniv, och hon tror honom.

Efter nästan sju år i Sverige tvingas mamman och hennes två barn lämna landet. Men historien är komplicerad. Barnen har sina medborgarskap i pappans hemland, mamman i ett annat.

För att få behålla barnen hos sig krävs pappans underskrift – en omöjlighet enligt kvinnan.

Måste återförenas

Barnen måste därför återföras till sin pappa och kvinnan ansöka genom domstol en uppgörelse för att få barnen skrivna till sig.

Hon har ansökt till Migrationsverket om så kallade verkställighetshinder för att genomföra utvisningen, men myndigheten anser att det inte finns tillräckliga skäl för att häva beslutet. Bland annat anser man att det det finns goda förutsättningar för hemlandets myndigheter att hantera och utreda hotbilden mot kvinnan.

– Allt jag önskar är att mina barn ska få stanna i Sverige. Att de ska få ett annat liv än det jag har haft, ett liv där de själva kan bestämma hur de vill leva sina liv, säger kvinnan som vill vara anonym.

Migrationsverket säger att kvinnans hemland finns med på myndighetens lista över så kallade säkra länder och har därför gjort bedömningen att hemlandets myndigheter ska kunna skydda henne och barnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.