Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Fastigheter och bilar har brunnit” – hör Tommy Lindgren, insatsledare vid räddningstjänsten Medelpad, om vad man ska tänka på vid gräseldning. Foto: SVT

Larm om gräsbränder – nu varnar räddningstjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Efter senaste tidens många gräsbränder som spridit sig går nu räddningstjänsten ut med en uppmaning och avråder eldning av gräs.

– Det är de händelser som vi haft de närmsta dygnen. När vi sett kontrollerade eldningar som blivit okontrollerade med konsekvenser som följd, säger Tommy Lindgren som är insatsledare vid räddningstjänsten Medelpad.

Räddningstjänsten har fått rycka ut på ett flertal bränder under fredagen och lördagen som startat genom att det eldats gammalt fjolårsgräs. Där en del bränder även spridit sig till byggnader.

Klimatkrisen

Enligt MSB:s kartor för brandriskprognoser är det stor risk för gräsbrand på söndagen i delar av länen Västernorrland, Gävleborg, Jämtland, Västerbotten, Uppsala och Stockholm.

Hör Tommy Lindgren berätta mer om man vad ska tänka på vid gräsbränning i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet