Foto: SVT

Greenpeaceaktion mot pappersmassafabrik

Uppdaterad
Publicerad

Ett 40-tal Greenpeace-aktivister misstänks för olaga intrång efter att ha brutit sig in på SCA-ägda Östrandsfabriken i Timrå på måndagsförmiddagen.

Aktivisterna klättrade upp på fabrikens sodapanna och kedjade fast sig på järnvägsspåret på området och i en container vid lastbilsinfarten.

Aktivister från sju länder deltog i aktionen i Timrå, som startade på måndagsmorgonen.

Fastnade i containern

Greenpeace uppger att de har stoppat tillförseln av avverkad skog till fabriken genom att blockera lastbilsingången med en container samt genom att aktivister blockerar rälsen och andra ingångar.

Foto: SVT
Foto: SVT

Vid halv elva-tiden kopplades också räddningstjänsten in för att hjälpa polisen att få bort aktivisterna. I samband med det fastnade en av aktivisterna i containern.

Foto: SVT
Flera av aktivisterna blockerar järnvägen genom att kedja fast sig på rälsen. Foto: SVT

Organisationen kräver stopp för avverkning i områden med särskilt höga bevarandevärden, uppger den i ett pressmeddelande.

Skyddsvärda områden

Samtidigt kräver Greenpeace att mjukpapperstillverkaren Essity, som uppges köpa en tredjedel av SCA:s råmaterial, säkerställer att ingen av bolagets leverantörer avverkar skyddsvärda områden i den boreala skogen på det norra halvklotet.

Kräver omedelbart

I Sverige innebär det ett omedelbart stopp för avverkning i så kallade värdetrakter, områden som enligt Naturvårdsverket har särskilt höga ekologiska bevarandevärden.

Enligt Greenpeace avverkar SCA i områden som Naturvårdsverket pekat ut som skogar med ”särskilt höga ekologiska bevarandevärden”, något som organisationen vill stoppa.

Tagit klätterutrustning i beslag

Omkring 40 personer misstänks nu för olaga intrång alternativt egenmäktigt förarande. Klätterutrustning och andra föremål har beslagtagits. Ingen person är gripen.

Aktivister har bland annat klättrat ut på fabrikens sodapanna. Foto: SVT

LÄS MER: SCA miljardsatsar i Östrand

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer