Pengarna hittades i den ene mannens sko Foto: Ur polisens förundersökning

Greps med falska sedlar i skorna – hotade våldta tågvärd

Publicerad

De två män, 25 respektive 18 år gamla, som i mitten av februari greps med falska sedlar dömdes på måndagen av Sundsvalls tingsrätt.

De bägge männen, som är hemmahörande i Boden respektive Skellefteå, var på väg söderut med tåg. Under resan kom tågvärden på att de bägge var fripassagerare. Den yngre av dem hittades på en toalett och fick kliva av i Härnösand. Det hela gick enligt tågvärden lugnt till.

Något senare hittades den äldre av männen på samma toalett. Påpekandet att han saknade giltig biljett och därför måste stiga av tåget i Sundsvall föll inte i god jord. Mannen hotade att knivskära tågvärden och även våldta henne. Polis tillkallades som grep 25-åringen.

Sedlar i skon

Efter gripandet hittade polisen 61 stycken förfalskade 500-kronors sedlar i mannens skor. På sedlarna hittade polisen 18-åringens fingeravtryck. Bägge männen åtalades därför för penningförfalskning.

Sundsvalls tingsrätt meddelade på måndagen sin dom i målet. De skriver att eftersom inga bevis finns för att männen framställt sedlarna kan de inte dömas för förfalskning. Däremot döms de för olovlig befattning med falska pengar.

Fängelse och utvisning

25-åringen befinns också skyldig till hot mot tjänsteman och ringa narkotikabrott. Han ska nu tillbringa fem månader i fängelse och sedan utvisas ur riket. 18-åringen döms till 100 timmars samhällstjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.