Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här berättar Greta Thunberg vad planerna är när de kommer in på SCA:s årsstämma – och SCA förklarar varför de tycker Foto: Pierre Ragnehag/SVT

Greta Thunberg demonstrerade vid SCA:s årsstämma i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen samlades ett gäng klimataktivister i Sundsvall för att sätta press på SCA i samband med bolagets årsstämma. En av demonstranterna var Greta Thunberg.

– Vi ska gå in och ställa obekväma frågor och kräva svar från SCA, sa Greta Thunberg.

För att protestera mot SCA:s skogsbruk hade representanter från bland annat Greenpeace, Fridays for future och Skydda skogen samlats i centrala Sundsvall under fredagen.

– Också för att visa aktieägarna att pengarna de får kommer från ett ohållbart skogsbruk, sa Daniel Rutschman från föreningen Skydda skogen.

SCA hade förstås en helt annan uppfattning om företagets hållbarhetsarbete och skogsbruk.

– Vi skulle gärna vilja sitta ner med miljörörelsen och diskutera de här frågorna och det har vi försökt att göra flera gånger, sa Anders Edholm, hållbarhets- och kommunikationsdirektör på SCA.

Köpt aktier för att delta på stämman

I januari genomfördes en liknande demonstration vid SAS årsstämma där Greta Thunberg deltog. Det mötet avbröts efter att medlemmar från Fridays for future köpt aktier för att kunna få delta på stämman.

Även inför SCA:s stämma har flera av demonstranterna i Sundsvall köpt aktier för att få delta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.