Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Naturskyddsföreningen och Skydda skogen i en gemensam demonstration utanför skogsbolaget SCA:s huvudkontor i Sundsvall. ”Våra sista naturskogar måste lämnas ifred”, säger Maria Kuylenstierna från Skydda skogen. Foto: svt

Protest mot SCA:s skogsavverkningar: ”Hotar naturvärden och viktiga arter”

Uppdaterad
Publicerad

Naturskyddsföreningen och organisationen ”Skydda skogen” genomförde under onsdagen en demonstration utanför SCA:s huvudkontor i Sundsvall.

Demonstranterna hävdar att bolaget avverkar skogar med höga naturvärden och hotade arter.

Enligt organisationerna är listan lång de senaste åren över områden med höga naturvärden och hotade arter där SCA avverkat skog de senaste åren.

Ett exempel som ges är en avverkning i jämtländska Ragunda som genomfördes nyligen, trots uppgifter om att den starkt hotade fjärilen trolldruvemätaren lever där.

”Röst åt skogslevande”

– Vi samlas för att ge en röst åt alla skogslevande arter som hotas av SCA:s avverkningar. säger Maria Kuylenstierna från Skydda skogen som tagit initiativ till demonstrationen.

Demonstranterna ville överräcka ett budskap till SCA, men ingen ansvarig från fanns på plats. Budskapet fick då lämnas utanför SCA:s entré.

”Inga invändningar från Skogsstyrelsen”

Anders Edholm, SCA:s kommunikationsdirektör, säger till SVT Västernorrland att den aktuella avverkningen var anmäld enligt reglerna och att Skogsstyrelsen inte har haft några invändningar.

– Vi följer lagstiftningen, säger Edholm och pekar på att bolaget är FSC-certifierat.

– Vi tar mer hänsyn än vad lagen egentligen kräver, säger han.

Internationella regler för skogsavverkning – FSC

FSC, Forest Stewardship Council är ett internationellt skogsförvaltningsråd där målsättningen är att verka för ett miljöanpassat, samhällsnyttigt och ekonomiskt livskraftigt bruk av världens skogar – medlet är certifieringssystemet FSC.

Företag som godkänns och blir certifierade ska följa FSC:s regler för skogsbruk som bland annat innebär att företagen ska följa nationella och lokala regler för att att bland annat slå vakt om hotade djur och växter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.