Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter krönikerar om en flyktingförläggning likt ingen annan han tidigare skådat. Foto: SVT

Grillfest och Elvis för flyktingarna i Junsele

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

– Vi tyckte dom var värda en fest, säger Jocke Smålänning.

Och fest blev det. Jocke hade lovat korv och hamburgare men de ukrainska flyktingkvinnorna ville också bjuda på något. Sedan blev det dans till Elvis Presley. Följ med till en lite annorlunda flyktingförläggning i Junsele.

Hans Lindblom

reporter, SVT Västernorrland

Jocke Smålänning rör sig på gräsplanen framför de fastigheter han äger tillsammans med hustrun Lena. Han hejar och pratar med barn och vuxna. På svenska, några ord på ukrainska och engelska.

Kalush Orchestra i högtalarna

En ung kvinna räcker fram sin telefon som har en översättningsapp. Hon vill höra ukrainsk musik i musikanläggningen som står uppställd under ett partytält. Ganska snart ljuder Kalush Orchestra med Eurovisionvinnaren Stefania över Junseles nipor.

Har man inte en tallrik i handen kommer dessutom någon av kvinnorna fram och bjuder. Det är kakor och bakverk, något som ser ut som svenska kåldolmar men med mycket mer och helt annorlunda smak och snittar. Någon börjar steka de 100-talet marinerade kycklinglår som flyktingkvinnorna också hunnit göra i ordning.

Junseleanda

Kort sagt liknar detta ingen annan av de svenska flyktingförläggningar jag besökt under mitt yrkesliv som började någon gång på slutet av åttiotalet. Jocke Smålänning verkar oberörd, men när jag frågar honom om han tror att många andra flyktingförläggnings-ägare bjuder på grillfest svarar han med ett skratt:

– Nja, det kanske inte är så många. Men så här gör vi iallafall i Junsele...

I klippet berättar Jocke Smålänning om de presenter som skänkts till barnen och så blir det lite Elvis.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.