Mikael Öst, verksamhetschef på Sundsvalls gymnasium, har ännu inte agerat efter att breven upptäckts. Foto: SVT

Gymnasieförening bakom grova sexistiska brev

Uppdaterad
Publicerad

”Nu hade du tur din äckliga kandidathora!” Så börjar breven som elever i en gymnasieförening i Sundsvall skrivit. Trots skolans försök att hindra kränkningarna vid föreningarnas så kallade nollning, ser problemen ut att fortsätta.

När nya elever börjar gymnasiet är det några få som blir inbjudna till att vara med i en gymnasieförening. För att få vara med krävs att de utför kränkande och förnedrande uppdrag – den så kallade nollningen.

Kräktes under nollning

En tidigare medlem av en gymnasieförening har berättat för SVT Västernorrland att hon utsattes för kränkningar tvingades doppa näsan i sin egen spya.

Skolledningen har under flera år försökt sätta stopp för kränkningarna.

– Det jag har fått återberättat är att man hittills har arbetat med att upprätta dialog med styrelsemedlemmarna, man har informerat övriga elever och man har gjort utskick till föräldrarna, säger Mikael Öst, verksamhetschef på Sundsvalls gymnasium.

Grovt sexistiskt innehåll

Inför skolstarten hade skolledningen för de kommunala gymnasieskolorna i Sundsvall ett möte med gymnasieföreningarna med anledning av just nollningen.

– Vi tycker att det är viktigt att freda skolan från de här aktiviteterna, säger Markus Nordenberg, rektor på samhällsvetenskapliga programmet vid Hedbergskaområdet .

Trots mötet dök flera brev med grovt sexistiskt innehåll upp på skolan. Det var en elev som bad en av skolans personal att skriva ut breven. Det var en inbjudan till nollningens slutprov, skrivet av en gymnasieförening.

”Nu hade du tur din äckliga kandidathora!” – så börjar brevet och det fortsätter med allt grövre sexistiska inslag.

De nyblivna, utvalda gymnasisterna ska ha på sig:

En fuskpäls av ..... ”sönderknullat gammalt avtändande ludd”

En pyjamaströja........... ”fullständigt nedsaggad av Prins Carl-Philips groteska tonårssperma”

Cykelhandskar.... ”med inbyggd våldtäkt av Sveriges otroligt oskyldiga, men vulgära fjortisar”

”Osmakligt språkbruk”

– Det föder ju vissa tankar hos mig att vi har en del arbete kvar att göra för att medvetandegöra elever om just skolans arbete och skyldigheter, vad vi har att jobba mot. Här har vi kanske inte nått hela vägen fram, konstaterar Mikael Öst.

– Jag tycker att det är osmakligt språkbruk, säger rektor Markus Nordenberg.

Än har skolledningen inte gjort något, trots att det är över en vecka sedan brevet upptäcktes.

– Vi befinner oss mitt i att diskutera hur vi ska agera kring det här framöver, säger Mikael Öst.

Föräldrar måste ta ansvar

Skolan försöker stoppa gymnasieföreningarna från att utföra den kränkande nollningen på skoltid. Nu vill de också ha med sig föräldrarna, så att de ska ta sitt ansvar.

– Jag har fått positiva signaler från många föräldrar, som tycker att det är bra att vi gör den här insatsen. Sedan vet jag också att det finns föräldrar som tycker att det är roligt att deras barn blir tillfrågade och är med, säger Mikael Öst.

LÄS MER: Gymnasieministern: ”Unkna aktiviteter”

”Vad är det frågan om?”

Den unga tjej som själv varit medlem i en gymnasieförening tar idag avstånd från de kränkningar hon varit med om i samband med nollningen.

– Jag skäms för att jag har varit en del av det. Att jag har varit en del av att utsätta andra för det jag blivit utsatt för. Jag skäms för att jag inte stod upp för mig själv och sa ifrån och frågade vad fan det var frågan om, säger hon till SVT.

– Så länge vi har en kontakt med föreningarna och medlemmarna så tror jag att vi har en möjlighet att påverka. Risken finns annars att vid bristande dialog att vi inte har den här insynen, säger Mikael Öst.

Bakgrund: Gymnasieföreningar

  • Gymnasieföreningar började dyka upp i slutet av 1800-talet. Ibland kallades de för lärljungeföreningar.
  • Många av dem anknöt till de högre allmänna läroverken.
  • Uppgifter från Kungliga biblioteket visar att de var spridda över hela landet. Där finns 80 föreningar presenterade.

Föreningarna byggde på tre beståndsdelar:

  • De var helt och hållet elevstyrda.
  • De var slutna och exklusiva, alla fick inte vara med.
  • De innehöll kamratfostran, det vi i dag kallar pennalism.

Genom åren har gymnasieföreningarna försvunnit från många städer men i ett fåtal lever de kvar, exempelvis Sundsvall, Härnösand, Västervik och Östersund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.