Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elever från Timrå gymnasium testade på rollen som tandläkare när Folktandvården bjöd in till en prova på-dag. I videon berättar eleven Joulie Zaza om hennes upplevelse. Foto: Robert Nilsson

Gymnasieelever i Timrå blev tandläkare för en dag: ”Coolt”

Uppdaterad
Publicerad

Det råder brist på tandläkare och tandhygienister i Västernorrland. För att väcka ett intresse kring yrket fick elever från Timrå gymnasium under onsdagen testa på jobbet hos Folktandvården.

Tandläkarutbildningen finns på fyra orter i Sverige, tandhygiensutbildningen på några fler. Men förutom i landets tre största städer är bristen på personal inom tandvårdsyrkena stor.

Inom Folktandvården i Västernorrland är ungefär en tredjedel av tandhygienist- och tandläkartjänsterna vakanta. Man skulle behöva ett 20-tal tandläkare och ett 10-tal tandhygienister.

– Jag tror det beror på att det dels utbildas för få, men också att de är så ojämnt fördelade över landet, säger Martin Marklund, verksamhetschef på Folktandvården i norra Medelpad.

Vill locka lokala förmågor

För att få upp ungas ögon för yrket anordnade Folktandvården i Timrå en prova på-dag för gymnasieelever från Timrå gymnasium. Samtidigt vill de att fler personer från länet ska utbilda sig inom tandvårdsjobbet.

– Vi vill att de ska plugga och sen komma tillbaka hit. Att de kommer härifrån är självklart en nyckel till framgång på sikt, det är då man stannar längre, berättar Martin Marklund.

Intresset väcktes

Att bli tandläkare var ingenting som Gymnasieeleven Joulie Zaza hade tänkt på. Men under studiebesöket väcktes intresset hos henne.

– Jag blev lite mer intresserad idag, jag fick se lite hur det går tilll. Det var jättetrevligt att få fylla hål, det var coolt, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer