”Man ska komma ihåg att den svenska huggormen har ett ganska lindrigt gift” säger Lars Wiklund, vilthandläggare på Länsstyrelsen. Foto: SVT

Håll gräsmattan kort – ett av tipsen för att hålla ormar borta

Publicerad

Om du hittar en orm på din tomt får du fånga in den och flytta på den. Om det inte är möjligt och det inte finns någon annan lösning så får du döda den – även om den är fridlyst.

 – I grunden är ju ormar nyttodjur och utgör den ingen fara för barn och husdjur så tycker jag att man bör låta den vara ifred, säger Lars Wiklund, vilthandläggare på Länsstyrelsen Västernorrland.

Se hans råd i videon.

Orm på tomten

Flytta ormen

Om du fångar en huggorm bör du flytta den till något lämpligt ställe minst ett par kilometer bort. Ett sätt att fånga ormen är att med hjälp av en lövräfsa lyfta ner ormen i en hink och sedan lägga något över hinken.

Om du är osäker på hur man handskas med ormar kan du fråga kommunens miljö- och hälsoskyddskontor om de känner till personer som kan hjälpa till med att flytta ormar.

Gör tomten orm-ovänlig

Det säkraste sättet att göra tomten ormfri är att se till att den inte är attraktiv för ormarna.

Du kan till exempel:

  • ta bort rishögar
  • sätta finmaskigt nät för hål i husgrunder
  • kontrollera näten för källarventiler
  • hålla gräset kortklippt
  • se till att komposter och lövhögar inte ligger intill husen.

Huggormen är ett nyttigt djur som håller efter sorkar och möss. Den kan vara obehaglig att ha på tomten om där finns småbarn och hundar, men annars bör den lämnas i fred.

Huggormen går aldrig till anfall och biter inte om du inte trampar nästan rätt på den. Långbyxor ger ett visst skydd mot ormbett.

Om du blir biten av en huggorm

Ta det lugnt! Ingen panik!

Vila och håll den bitna kroppsdelen så stilla som möjligt, lägg dig gärna ner.

Lämna bettstället helt i fred. Sug, skär eller kläm inte. Använd inget avsnörande förband.

Kontakta alltid sjukhus eller vårdcentral om du har blivit biten av en orm.

Särskilt allvarligt är det:

  • vid bett på bålen, halsen eller huvudet
  • om ett barn, en gravid kvinna eller en äldre person blivit biten.

Det är inte säkert att du får några reaktioner om du blir biten av en huggorm. Det kan i så fall bero på att inget gift har sprutats in. Men oftast svullnar det bitna stället, blir ömt och så småningom missfärgat.

Efter ett kraftigt bett kan du få värk och svårt att sova ett par nätter. Ibland får en ormbiten svårare att röra lederna närmast bettstället under några veckor. Får du sådana starka reaktioner ska du alltid behandlas på sjukhus.

Ring Giftinformationscentralen

Giftinformationscentralen informerar och ger råd om förgiftningar. Den nås dygnet runt på telefonnummer 010-456 67 00 eller via 112.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.