”Första hjälpen till psykisk hälsa”

Uppdaterad
Publicerad

Efterfrågan på Räddningstjänstens kurs ”Första hjälpen till psykisk hälsa” ökar. Förhoppningen är att mer kunskap ska kunna minska antalet självmord.

När någon försöker ta sitt liv är det viktigt att vara snabbt på plats. Räddningstjänsten Höga Kusten-Ådalen har sedan några år tillbaka ett samarbete med sjukvården och polisen i länet vid larm om självmord. Den som är närmast åker och Räddningstjänsten kan komma först. För att ytterligare kunna förebygga självmord är Höga Kusten-Ådalen en av ett fåtal räddningstjänster i landet som också håller externa kurser.

Handlingsplan vid depression

– Alla känner ju någon som har mått dåligt och gått i självmordstankar. Jag tycker att det är ett viktigt ämne. Det är ändå ungefär 1500 varje år som dör till följd av självmord. Det är en väldigt hög siffra, men det är ingenting man pratar om, säger Andreas Hägg som arbetar på Räddningstjänsten Höga Kusten-Ådalen och också håller i kursen ”Första hjälpen till psykisk hälsa”.

Unga och självmord

Kursen vänder sig till lärare, personal inom kyrkan, myndigheter och alla som vill lära sig mer om på vilket sätt man kan hjälpa den som mår psykiskt dåligt. Bland annat lär den ut en handlingsplan vid depression.

Viktigt att våga fråga

– Det viktigaste är ju att fråga hur någon mår. I kursen lär man sig att ställa öppna frågor. Fråga om de kan beskriva sitt mående istället för att fråga hur de mår, säger Andreas Hägg.

Mycket handlar det om att finnas där och lyssna. Det är viktigt att ta sig tid och våga ställa frågan.

– Kursen lär också ut fakta kring självmord och vi övar på hur man söker kontakt och vi övar på samtalet mellan två personer. Det är viktigt att föra en dialog utan att ta över samtalet. Att lyssna mer än vad man pratar, säger Andreas Hägg.

Tror på färre självmord

Han hoppas och tror att kursen ska hjälpa till att förebygga självmord. Andreas Hägg har ett syfte med ”Första hjälpen till psykisk hälsa”.

–  Sprida kunskap och och få fler att våga prata om det. Vågar man prata om det så tror jag att självmordstalen kommer att minska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Unga och självmord

Mer i ämnet