Hamnstrejken fortsätter – nya varsel lagda

Publicerad

Under torsdagen inleder Svenska Hamnarbetarförbundet en ny punktstrejk i Sundsvalls Hamn. Dessutom varslas om nya strejker.

Svenska Hamnarbetarförbundet genomför just nu punktstrejker i 15 svenska hamnar för rätten att teckna lokala avtal. Förbundet har varslat om strejk för alla medlemmar på SCA Logistics i Sundsvall från klockan 18.00 på torsdag och två timmar framåt. Även under fredagen lägger hamnarbetarna ner arbetet i Sundsvall. Då börjar strejken klockan 14.00 och kommer även då att pågå i två timmar.

Motparten, arbetsgivarorganisationen Transportföretagen, svarar med lockout från strejkernas början fram till 23.59.

Hamnkonflikten Västernorrland

Nya varsel lagda

Medlare har utsetts i konflikten men dessa har inte lyckats hitta ett sätt att ena parterna. Istället har Hamnarbetarförbundet varslat om ytterligare strejker i tio hamnar. För Sundsvalls del handlar det om en fyra timmar lång strejk den 18 februari.

Förhandlar inte under konflikt

Transportföretagen ogillar hamnarbetarnas nya varsel.

– Vi är positiva till förhandling i medling och om Hamnarbetarförbundet menar allvar med sin vilja att förhandla förutsätter vi att de drar tillbaka sina varslade stridsåtgärder. Vi förhandlar inte direkt under liggande konflikt, säger Transportföretagens vd Mattias Dahl i ett pressmeddelande.

Vill ha eget avtal

I Sundsvalls Hamn är hälften av stuveriarbetarna anslutna till vardera Hamnarbetarförbundet och Transportarbetareförbundet. Under förhandlingarna har hamnarbetareförbundet erbjudits ett hängavtal på Svenska Transportarbetareförbundets kollektivavtal, men de vill föra sina egna förhandlingar med arbetsgivaren och teckna sina egna avtal. Transport har tidigare betecknat Hamnarbetarförbundets konfliktåtgärder som olyckliga och oansvariga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hamnkonflikten Västernorrland

Mer i ämnet