Lockouten är en märkligt åtgärd, tycker Oskar Andersson, Hamnarbetarnas ordförande avd 8 i Sundsvall. Foto: PrivatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hamnkonflikten trappas upp – arbetsgivaren varslar om lockout

Publicerad

Hamnarbetarna vid SCA Logistics är uttagna i strejk två timmar på onsdag. Nu svarar Sveriges Hamnar med en lockout som gäller hela torsdagskvällen.

Arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar anser att man gått Hamnarbetarförbundet till mötes i deras krav på ett centralt avtal och att det inte återstår annat än en motåtgärd och varslar om en lockout efter fackets 35 strejkvarsel över hela landet.

De cirka 60 arbetarna vid SCA logistics i Sundsvall hör till de som lägger ner arbetet i den inledande tvåtimmars-strejken på onsdag 23 januari. Nu lockoutas de dessutom från arbetet från klockan 18.00 till midnatt på torsdagen.

– Det är ett konstigt svar från arbetsgivaren. Jag förstår inte vad den fyller för funktion, säger Oskar Andersson, ordförande Hamnarbetarförbundet avd 8 i Sundsvall.

”Försvaråtgärd”

– Sveriges Hamnars lockoutåtgärder är nödvändiga försvarsåtgärder. Konflikten kan kosta Sverige miljardbelopp om den tillåts fortgå, säger Joakim Ärlund, förhandlingschef och vice vd Sveriges Hamnar.

Oskar Andersson menar att arbetsgivaren tar till lockout-vapnet för att misskreditera hamnarbetarna.

– Dom stänger själva ner verksamheten och skyller på oss,  jag för står inte vitsen.

Medlare utsedda

Under fredagsförmiddagens utsågs medlare för att hitta en lösning på hamnkonflikten.

– Jag är tveksam till att de kommer att hitta nån lösning nu. Läget är låst just nu, säger Henrik Henriksson, ledamot i Hamnarbetarförbundets förbundsstyrelse.

Han beskriver stämningen bland medlemmarna i hamnen i Sundsvall som spänd. Arbetsgivaren har stängt grindarna för media och vid lunchtid vad de anställda kallade till information.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hamnkonflikten Västernorrland

Mer i ämnet