Hamnstrejk i Sundsvall – nej till medlarbud

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten mellan Hamnarbetarförbundet och arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar trappas nu upp. Parterna står långt ifrån varandra.

Hamnarbetarförbundets kamp för ett rikstäckande kollektivavtal, liknande det som konkurrerande fackförbundet Transport har, går trögt. Efter att fackföreningen lagt 35 strejkvarsel över hela landet svarade arbetsgivarparten direkt med lockoutvarsel. I Sundsvalls hamn berörs ett 50-tal hamnarbetare som är anslutna till hamnarbetareförbundets avdelning 8.

God stridsvilja bland medlemmarna

Enligt Henrik Henriksson i avdelningsstyrelsen är stridsviljan i Sundsvall god.

– Vi räknar med att gå i konflikt klockan 12 i morgon och står eniga bakom vår förbundsstyrelse, säger han till SVT.

På tisdagen fattade förbundsstyrelsen beslutet att säga mej till medlarnas bud som skulle innebära att facket avsäger sig rätten ingpå lokala förhandlingar. Beslutet var enhälligt:

– Det är anmärkningsvärt att vi fått ett medlarbud närmast identiskt med arbetsgivarnas kravlista. Budet innebär inskränkningar av våra fackliga rättigheter som sträcker sig utanför gällande rättspraxis, säger förbundsstyrelseledamot Erik Helgeson i en kommentar.

”Vi accepterar inte försök att köra sönder den svenska modellen”

Arbetsgivarna å sin sida menar att Hamnarbetarförbundets krav hotar den svenska modellen.

– Vi är lösningsorienterande och villiga att pröva alla förslag. Allt så länge som lösningarna inte hotar den svenska modellen. Den svenska modellen är ingen a la carte meny utan en all inclusive historia. Vi accepterar inte försök att köra sönder den svenska modellen. Vi kan inte acceptera att olika villkor kan komma att gälla i hamnarna för olika medarbetare allt beroende på vilket fack medarbetarna är medlemmar i”, säger Mattias Dahl vd Transportföretagen i ett pressmeddelande.

Korta strejker

Konflikten kommer nu att inledas med en rad korta strejker på flera platser i Sverige. Vid SCA Logistics i Sundsvall är cirka 50 arbetare uttagna i strejken som träder i kraft tisdagen 23 januari. Arbetet läggs ner under två timmar från klockan 12.00. Liknande aktioner är varslade även under torsdagen och fredagen.

Arbetsgivaren har svarat med en lockout som träder i kraft direkt efter hamnarbetareförbundets konfliktåtgärder och som varar fram till midnatt. Hamnarbetareförbundet anser att arbetsgivarens motåtgärder är oproportionerligt kraftiga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.