Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lennart Tjärnberg förhörde ”Johanmannen” redan natten efter försvinnandet – hör honom berätta

Lennart Tjärnberg höll de allra första förhören med Johanmannen: ”Han var låg”

Uppdaterad
Publicerad

Lennart Tjärnberg jobbade på krimjouren vid Sundsvallspolisen den helg då 11-årige Johan Asplund försvann i november 1980.

Han var den förste som förhörde den man som sedan kom att kallas Johanmannen – bara åtta timmar efter det att Johan anmälts saknad.

– Jag minns att han verkade deppig och låg, berättar Lennart Tjärnberg för SVT – hör intervjun här.

Anledningen till att mannen var bland de allra första som hördes om Johans spårlösa försvinnande var att han tidigare under flera år haft en relation med Johans mamma Anna-Clara, som han också hade varit sambo med under fem års tid.

Möjligt motiv

Därför skulle också mannen kunna tänkas ha ett möjligt motiv till att föra bort Johan, resonerades det inom polisens spaningsledning.

Inom loppet av 36 timmar förhörde Lennart Tjärnberg mannen tre gånger.

– Och han stod i stora drag fast vid sin historia då. Att han inte haft med Johans försvinnande att göra och att han inte träffat Johan alls den aktuella dagen, berättar Lennart Tjärnberg bland annat i videon ovan.

Så småningom tog andra utredare över förhören, och riksmordkommissionen jobbade också med fallet tillsammans med Sundsvallspolisen.

”Väldigt sluten”

SVT har pratat med ytterligare en pensionerad polis som höll i ett flertal av de många förhören med Johanmannen. Han vill vara anonym men säger:

– Mannen var förstås väldigt pressad. Han dröjde ofta väldigt länge med sina svar, han liksom övervägde vad han skulle säga. Ibland svarade han inte alls på frågorna.

Var det något annat du reagerade på?

– Ja, han var väldigt sluten. Kontrollerad. Han bjöd inte på någonting och det var svårt att få något ur honom. Svaren på våra frågor var korthuggna.

Fortsatte neka

När utredarna ville att mannen skulle anhållas för att ytterligare kunna pressa honom i fler förhör sa åklagaren nej.

– Målsättningen var ju att vi skulle kunna få honom frihetsberövad för att kunna fortsätta. Men så blev det inte och så småningom kom vi inte längre med honom.

Höll han fast vid sin berättelse?

– Ja. Och han nekade hela tiden till att ha varit i Bosvedjan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Johan Asplund

Mer i ämnet