Tidigare regionrådet Erik Lövgren (S) tar över efter Sten-Ove Danielsson i Ånge. Foto: SVT

Oväntad comeback – han tar över efter Sten-Ove Danielsson

Uppdaterad
Publicerad

Det är nu klart vem som efterträder mångårige kommunalrådet Sten-Ove Danielsson (S) i Ånge. Erik Lövgren (S) tar över och gör politisk comeback efter den turbulenta tiden som regionråd.

Sten-Ove Danielsson meddelade för en tid sedan att han ville hoppa av posten som kommunalråd i Ånge. Han valde tillfället med omsorg, på dagen 20 år efter hans tillträde som kommunalråd.

Sedan dess har det spekulerats om vem som ska ta över efter mannen som av många har beskrivit som ”större än partiet”.  I Ånge centralort fick socialdemokraterna 60 procent av rösterna.

Nu står det klart att han efterträds av Erik Lövgren (S) som valde att kliva av politiken efter förra valet. Hans tid som regionråd blev turbulent.

Erik Lövgren (S) tidigare regionråd i Västernorrland blir nytt kommunalråd i Ånge. Foto: SVT

Hård kritik

Han var vice landstingsråd när han hösten 2015 plötsligt fick ta över efter sittande landstingsrådet Elisabeth Strömqvist (S) som petades av partiet under uppmärksammade former. Samtidigt som partiet höll möte på Hotell Kramm i Kramfors samlades demonstranter utanför för att protestera mot förslag som ansågs slå alltför hårt mot Sollefteå sjukhus.

Socialdemokraterna tappade rejält i valet 2018, och förlorade 10 mandat i regionfullmäktige. 

Lövgren, som under åren fått skarp kritik från Ådalen, även från egna partikamrater, lämnade sin post och återgick till sitt tidigare jobb på sågen i Östavall.

Samtidigt gjorde han klart att inte tänkte ta några politiska uppdrag alls i kommunen. Nu har han tänkt om och tar över den högsta politiska posten i Ånge.

Nästa vecka har partiet i Ånge nomineringsmöte men det finns, enligt säkra källor, bara ett enda namn på den listan; Erik Lövgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer