Foto: SVT

Strategi för Stenstans överlevnad

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler svenska städer saknar stadskärna. För att behålla cityhandeln krävs en medveten strategi. I Sundsvall siktar man framåt och hoppas kunna utveckla stenstan.

– Jag tror vi kommer att se mer av upplevelser, säger Peder Björk (S), kommunalråd.

Trenden går mot ännu färre stadskärnor i Sverige, det visar en ny rapport från Handelns utredningsinstitut, HUI. I Sundsvall har handeln i stadskärnan påverkats av det stora köpcentrat i Birsta som nu ska växa ytterligare.

Kommunalrådet Peder Björk (S) ser ingen risk att Sundsvalls centrum utarmas. Han menar att cityhandeln och handeln i handelsområden som Birsta, i framtiden kommer att komplettera varandra. 

Val 2018 Sundsvall

– Jag är inte orolig, på de externa handelscentrumen finns sällanköpsvaror medan det som är kopplat till stadskärnorna framför allt kopplas till olika former av upplevelser och det tror jag att vi kommer att se mer av, säger han. 

Hård konkurrens

Men cityhandeln har tuff konkurrens. Nu vill bolaget Peritas Fastigheter satsa 200 miljoner på ännu ett nytt handelsområde i Birsta. En annan konkurrent är e-handeln.

– Det är klart att i en tid när vi ser att handeln går igenom en ny revolution, då kommer vi att få se en förändring. Men vi vet också att det är många som vill utveckla nya koncept för att utveckla upplevelser, säger Peder Björk.

Strategi

För att stadskärnan ska överleva är det viktigt att politiker, handlare och fastighetsägare har en handelspolicy och planerar för hur handeln ska byggas ut, menar experter.

– Tre av fyra kommuner har inte en sådan plan, säger Tobias Rönnberg, analytiker HUI.

Men i Sundsvall finns en sådan strategi.

– Nästan varje år diskuterar vi med de centrala samarbetsparterna vad kan vi göra för att förbättra Sundsvall, både som handelsstad men också för att förbättra stadskärnan., säger Peder Björk.

Just nu planerar man ett gemensamt projekt för att Sundsvall ska få utmärkelsen Årets stadskärna 2021.

Årets stadskärna

Det är en utmärkelse för framgångsrik utveckling av stadskärnan. Den delas ut till den svenska stad som under de närmast föregående åren gjort störst framsteg i sin förnyelse av centrum, genom samarbete mellan både privata och offentliga aktörer. Med framsteg menas att det finns ett flertal mätbara resultat av stadskärnans utveckling.

Sundsvall fick utmärkelsen 1999.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Sundsvall

Mer i ämnet