Handlare kritisk till ny lag: ”Personalen ska hålla ordning på sina egna busar”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med idag börjar en ny lag om tillträdesförbud till butik att gälla. Den ger handlare rätten att porta tjuvar. Men Per-Erik Christensen, butiksägare i Sundsvall, menar att lagen är tandlös.

Lagen innebär att de som återkommande stjäl eller trakasserar anställda kan portas från att besöka butiker. Åklagare kan nu besluta om ett tillträdesförbud på högst ett år i taget, den som bryter mot förbudet riskerar böter eller fängelse i högst sex månader.

Men Per-Erik ”Peje” Christensen som driver klädbutiken Lads i Sundsvall är kritisk till den nya lagen och menar att den är tandlös.

– Man bara bollar över problemet. För 20 år sedan bollade man över från polisen till vaktbolag. Nu bollar man över till varje butik, säger Christensen. Det innebär att personalen på H&M och i butiker och gallerior i Birsta ska hålla koll på sina egna busar, fortsätter han och menar att det är en polissak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.