• Viktigt meddelande:

    Brand med kraftig rökutveckling i ställverk utanför Stockvik i Sundsvall. Alla som befinner sig i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Landstinget har betalat Lena Thelins fakturor värda över 400 000 kronor. Foto: SVT

Här är fakturorna för Thelins kurser

Böcker, taxiresor, logi, gestaltterapeuter och handledning. Vi har gått igenom fakturor från samtliga kostnader kring Lena Thelins utbildning de senaste åren och som skickats till landstinget. Helt i enighet med det guldkantade avtal som skrevs 2015.

Lena Thelin började sin karriär i landstinget som timavlönat sjukvårdsbiträde 1984. Det framgår av hennes tjänstgöringsintyg.Hon blev sedan löneassistent, personalsekreterare, personalekonom och så småningom HR-specialist, personalchef, förhandlingschef och sedan HR-direktör.

Men hon blev kortvarig på direktörstjänsten. Efter knappt ett år blev hon utredare i stället och det är här de guldkantade avtalen börjar.

Slutar som chef och får chefshandledning

Först skrivs ett avtal där hon med heltidslön arbetar halvtid och resten av tiden får hon ägna åt egen kompetensutveckling. Landstinget betalar hennes chefshandledning/utveckling hos företaget Norlin & Partners. Trots att hon då slutat som chef. Företaget har fått 116 000 kronor för uppdraget, visar fakturor vi begärt ut. Enligt löneavtalet hade Thelin också rätt till en summa på 100 000 kronor till fortbildning.

Det ”hemliga” avtalet

Men bara knappt ett år senare, i februari 2015,  skrivs ett nytt avtal. Det som regiondirektören Inger Bergström först ljög om och som varit hemligt, fram tills för några veckor sedan.

Nu avtalar man om att Thelins anställning ska upphöra och att hon är helt arbetsbefriad från mars 2015 men får lön ända till augusti i år, dvs 29 månader, motsvarande totalt drygt 2 miljoner kronor.

Gestaltterapi

Det står också att landstinget står för SAMTLIGA kostnader för Thelins utbildning med start hösten 2015. Och det har landstinget gjort. Den största posten rör utbildningen på Gestaltakademin för totalt 151 000 kronor. Men det tillkommer fler utgifter kopplade till fortbildningen. Thelin har fått handledning av en gestaltterapeut för cirka 20 000 kronor.

Det har kommit fakturor för logi och konferenspaket på Bommersvik, upprepade gånger, senast i maj i år.

Foto: SVT

För tre dagar i januari har det fakturerats för summan 8193 kronor. Och Thelin har, som en del i sin utbildning, fått grupphandledning hos en annan gestaltterapeut för en summa av 7 302 kronor.

Betalat böcker

Landstinget har även betalat kurslitteraturen. Och det finns flera räkningar från Bokus. Bland boktitlarna som är beställda märks ”Coachning för bättre resultat” och ”Dialogen- och konsten att tänka tillsammans”

Mellan åren 2013 och fram till i dag har kostnaderna för Thelins chefshandledning, resor, kurslitteratur, stödsamtal, grupphandledning, kursavgift landat på drygt en halv miljon kronor inklusive moms.

Bokfördes på HR Stab-kontot

Till det kommer förstås lönen och enligt landstingets egna uppgifter landar kostnaderna på drygt tre miljoner kronor, för en anställld som alltså slutat.

Fakturorna är bokförda på kostnadsstället för HR Stab och det är numera avhoppade regiondirektören Inger Bergström som står som referens på samtliga.

Inger Bergström referens

På en faktura har nuvarande HR-direktören i landstinget antecknat att hon inte kan kontera fakturan då den gäller Lena Thelin. Men sedan har dåvarande regiondirektör Inger Bergström lagt till uppmaningen ”ok att attestera”.

Foto: SVT

Thelins avtal om ”upphörande av anställning”, går ut den 27 augusti i år.

Vi har sökt tf regiondirektör Margareta Tufvesson för en kommentar men inte lyckats nå henne.

Vi har sökt Lena Thelin som tidigare avböjt att kommentera avtalen.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet