Hos Birsta Bilgummi i Sundsvall finns en del kunder på plats den här morgonen, men inga köer. Än så länge. För däckfirman finns en poäng med frost i september, och det handlar inte i första hand om att sälja däck.
Bara veckor kvar
– Om tre veckor till så är det dags för vinterdäck, säger pensionerade däckhandlaren Karl- Erik Edström.
Han kan inte låta bli att jobba lite i familjeföretaget och om frosten är tidig så innebär det att det helt enkelt blir lite mindre köbildning när det är dags att byta däck.
Hör Karl-Erik som ändå är lite kluven inför den kallare säsongen. Han berättar också vad som påverkar livslängden på däcken.
DET HÄR GÄLLER FÖR VINTERDÄCK
När det är eller befaras bli vinterväglag behöver vi i Sverige använda vinterdäck.
Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april. Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid.
Från den 1 december-31 mars ska personbil klass I, personbil klass II, lätt lastbil, tung lastbil, tung buss och lätt buss samt släpvagnar som dras av sådana fordon, vid färd på väg vara försedda med vinterdäck eller likvärdig utrustning när vinterväglag råder. Kraven gäller även utlandsregistrerade fordon. Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria. Exempel på likvärdig utrustning är snökedjor eller sandspridare.
Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig.
Definition av frost
Frost inträffar då temperaturen går under noll grader. Lufttemperaturen brukar mätas på två meters höjd. Ofta är markytan mycket kallare än luften på två meters höjd och därför används ordet markfrost om det är minusgrader endast vid markytan.
De områden som är mest utsatta för frost är Norrland och nordvästra Svealand, speciellt de områden som ligger högre än 500 meter över havet.
källa: Transportsstyrelsen och SMHI