Trots torkan – gott om svamp i skogarna

Uppdaterad
Publicerad

Svampsäsongen kommer att bli väldigt bra, det tror Inga Lill Häggberg, vice ordförande i Sundsvalls mykologiska sällskap. Det har varit varmt i marken och tack vare det regn som kommit så har svamparna börjat växa.

Inga Lills främsta tips är att man ska ha vetskap om vad man plockar. Men när det gäller dem som ska ut och plocka svamp i Medelpad kan hon försäkra dessa om en sak.

– Plockar man soppar, alltså svampar utan skivor som har ett rörlager under hatten, då ska man veta att det inte finns några giftiga sådana i Medelpad. Då är man på den säkra sidan, säger hon.

Ta hjälp

Om man känner sig osäker på vad man ska plocka ska man försöka att gå tillsammans med någon som har lite erfarenhet. Annars finns möjligheten att gå en kurs för att få utökad kunskap.

– I svampböcker kan färgerna ha blivit fel, det är inte säkert att bilderna i vissa böcker stämmer överens med verkligheten. Böcker är bra, men det bästa är att ha med någon som kan svampar, säger Inga Lill.

Inga Lills tips till svampplockare

Använd inte plastpåse

Inga Lill berättar vidare om att man inte ska lägga de svampar man plockat i en plastpåse.

– Om det är varmt försämras svampen väldigt fort. Men oavsett om det är varmt eller inte tycker jag att man ska använda en korg eller en hink som är öppen, men inte plast, säger hon.

Borsta av svampen

Gemom att borsta av svampen får man bort jord och annat som kan ha fastnat på den.

– Ha gärna med en kniv, samt en borste eller en brödpensel. Sen får man se till att borsta bort det värsta i skogen. De finns de som plockar några kantareller utan att göra rent dem, säger Inga Lill.

Skär i svampen

Hon berättar vidare om att man ska skära i svampen för att se om någon del av den är dålig.

– Man kan se om något är larvbitet. Då kan man helt enkelt ta bort den biten och ta med den andra, säger Inga Lilll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.