Arbetsmarknaden för kockar, poliser och lärare är god just nu. Foto: Johan Nilsson, Emil Langvald, Gorm Kallestad / TT

Här är yrkena det råder brist på i länet

Publicerad

Just nu skriker arbetsmarknaden efter bland annat poliser, sjuksköterskor, kockar och anläggningsarbetare, enligt Arbetsförmedlingens senaste yrkesprognos. Det är bra att veta för både den som söker utbildning och den som utbildar.

Yrkesprognosen gäller fram till hösten 2020 och bygger på intervjuer med arbetsgivare. Vissa av yrkena är årligen återkommande och kända sedan länge. Speciellt inom yrken och yrkesgrupper på högskolenivå som till exempel lärare, sjuksköterskor och civilingenjörer.

”Tvingas stänga”

Men på yrken som inte kräver högskoleutbildning så kan bristen på vissa yrkesgrupper påverkas av vad som händer i regionen.

– Just nu sker det ganska stora infrastruktursatsningar i Västernorrland som Trafikverket har både på väg och järnväg. Det är just den här typen av anläggningsarbetare och maskinförare där finns det stora förutsättningar för jobb, där har man stora brister, säger Michael Persson.

Vad kan det få för konsekvenser om man inte hittar personal inom dessa bristyrken som listas?

– Jag hade en dialog med ett företag som sa att det är jättemånga restauranger som öppnar men som tvingas stänga efter en ganska kort tid för att de inte får tag på kompetens. Kan man inte leverera så går uppdraget till någon annan eller så blir det att man pressar verksamheten, säger Michael Persson.

”Förstå behoven”

– Det vi fångar in är ju jätteviktigt för oss att sprida vidare till olika utbildningensaktörer så att man förstår behovet och jobbar för att hitta lösningar. Det är många typer av lösningar som krävs. Båda handlar om att vägleda och få medborgarna att förstå var behoven är nånstans och vilka krav som ställs.

Se ett urval av vilka yrken som det råder brist på i faktarutan här nedan.

Här är bristyrkena i länet:

Ett urval av yrken och yrkesgrupper på högskolenivå med stor brist på arbetskraft fram till och med hösten 2020, i Västernorrlands län:

· Apotekare

· Barnmorskor

· Civilingenjörsyrken

· Grundutbildade sjuksköterskor

· Ingenjörer och tekniker

· Läkare

· Lärare

· Poliser

· Psykologer

· Specialistsjuksköterskor

Ett urval av yrken och yrkesgrupper på övriga utbildningsnivåer med stor brist på arbetskraft fram till och med hösten 2020, i Västernorrlands län:

· Anläggningsarbetare

· Anläggningsmaskinförare

· Elektriker

· Kockar

· Kyl- och värmepumpstekniker

· Lastbilsförare

· Plåtslagare

· Svetsare

· Takskärare

· VVS-montöre

Källa: Arbetsförmedlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.