Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se exempel där hjärtstartare saknas och vad det kan vara för utmaningar med att få tag på hjärtstartare även om man bor centralt. Emilia Rombonis man, Andreas drabbades av plötsligt hjärtstopp, även om de bor i centrala Sundsvall kan det vara svårt att få tag på en startare i närheten. Foto: SVT Design

Här finns närmsta hjärtstartare – se kartan

Uppdaterad
Publicerad

Antalet hjärtstartare i Sverige har ökat kraftigt på tio år. Men på flera håll i landet finns stora områden där det saknas registrerade hjärtstartare. Det är av stor vikt för den drabbade att få hjälp snabbt.

På tio år har antalet registrerade hjärtstartare i Sverige mångdubblats. Från drygt 9 000 till drygt 24 000 idag. Det visar statistik som SVT begärt ut.

Men merparten finns på platser där de bara nås under kontorstid. Endast drygt 20 procent finns tillgängliga dygnet runt.

Livet efter hjärtstoppet – Andreas i Sundsvall drabbades

Vilket land har god tillgång på hjärtstartare?

I Danmark finns ungefär lika många hjärtstartare som Sverige men där är nästan 70 procent av dem finns tillgängliga dygnet runt.

Här i hjärtstartarregistret kan du se var närmsta hjärtstartare finns.

Var saknas det hjärtstartare?

I Västernorrland ser det vid en första anblick ut som om tillgången på hjärtstartare är god.

Men det finns områden i flera kommuner som inte har några registrerade hjärtstartare.

– Vi vet att det finns fler hjärtstartare än vad som syns på kartan. Det är synd att de inte är registrerade, men generellt är det viktigast att så många som möjligt kan HLR, säger Niklas Nordén, kommundirektör i Sollefteå.

Hjärtstartare behövs vid hjärtstopp

En hjärtstartare kostar cirka 20 000 kronor, uppger Hjärt-Lungfonden.

Möjligheten att överleva ett plötsligt hjärtstopp är beroende av tillgång till hjärtstartare och ett snabbt ingripande och hjärt-lungräddning.

I videon ser du exempel på vita fläckar där det saknas registrerade hjärtstartare. Du får också höra vad som är avgörande för att överleva ett plötsligt hjärtstopp.

HUR många hjärtstartare finns det i varje län?

Antal hjärtstartare registrerade per län 31/1 2024

Länen redovisas i bokstavsordning.

Blekinge 502

Dalarna 801

Gotland 158

Gävleborg 632

Halland 850

Jämtland 523

Jönköping 1522

Kalmar 800

Kronoberg 752

Norrbotten 704

Skåne 2999

Stockholm 3931

Södermanland 557

Uppsala 591

Värmland 682

Västerbotten 644

Västernorrland 694

Västmanland 548

Västra Götaland 4411

Örebro 567

Östergötland 1080

Okänt* 522

Sveriges Hjärtstartarregister, SHR, startades 2009 och ägs av Svenska rådet för hjärt-lungräddning (HLR-rådet). Registreringen är kostnadsfri.

*Okänt: I vissa fall kan det adressystem som regisret använder inte koppla den angivna positionen eller adressen till ett visst län, de kategoriseras då som okänt län.

källa: Sveriges hjärtstartarregister

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Livet efter hjärtstoppet – Andreas i Sundsvall drabbades

Mer i ämnet