Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Andreas Romboni som drabbades av plötsligt hjärtstopp i september 2023: ”Jag är mer kär och mer orolig efter det som hände”, säger han. Andreas och hans fru Emilia visar och berättar vad som hände i lägenheten den där morgonen. Foto: Anna Beijron/SVT

Andreas i Sundsvall överlevde plötsligt hjärtstopp – ”Det är mycket som gör att jag lever”

Uppdaterad
Publicerad

48 år gammal drabbades Sundsvallsbon Andreas Romboni av plötsligt hjärtstopp. Tack vare att frun Emilia kunde hålla honom vid liv tills ambulansen kom, har han fått en andra chans.

– Det var många led som gick rätt och som gjorde att jag överlevde, säger Andreas.

Enligt Hjärt-Lungfonden överlever fler plötsligt hjärtstopp idag än tidigare. Ändå är statistiken dyster: cirka en av tio klarar sig.

Det var en tisdag morgon i september. Lite mulet och regnigt.

– Jag önskar själv att jag minns vad som hände, men det var som att det bara kopplade bort från en hundradel till en annan.

Livet efter hjärtstoppet – Andreas i Sundsvall drabbades

Hur upplevde han hjärtstoppet?

Andreas Romboni hade just klivit upp i lägenheten i centrala Sundsvall. Frun Emilia och katten Lillen låg kvar i sängen. Allt var som vanligt. Trodde han.

– Jag minns att jag klev upp, sedan minns jag ingenting förrän på sjukhuset några dagar senare, berättar han.

Räddade livet med HLR

Tack vare att frun Emilia gjorde hjärt- och lungräddning, och att ambulans och sjukvård snabbt tog vid, är han så gott som återställd.

– Hur ska man säga och vad ska man göra för att säga tack? Det är bara att vara så snäll man kan, säger Andreas.

För Emilia Romboni var det en traumatisk morgon, men hon hade hjälp.

– Man får ett sånt adrenalinpåslag och hon på SOS var grymt bra.

Hittar ingen orsak till hjärtstoppet

Läkarna har inte hittat någon förklaring till hjärtstoppet. Idag har Andreas en ICD inopererad. Det är en kombinerad hjärtstartare och pacemaker.

I videon visar Emilia vad som hände den där morgonen i deras lägenhet i centrala Sundsvall. Hon och Andreas berättar också hur händelsen har påverkat dem.

VAD ÄR EN ICD?

ICD står för Implantable Cardioverter Defibrillator, dvs en inopererad apparat som kan korrigera och defibrillera allvarliga hjärtrusningar.

Det är en liten dosa med ytterhölje av metallegering och väger ca 80 gram. I dosan finns ett batteri och elektroniska komponenter.

ICD-n registrerar via elektroderna hela tiden hjärtaktiviteten.

Vad kan en ICD göra?

Den kan ge tre slags åtgärder: Pacemakerstimulering mot för långsam rytm, pacemakerstimulering mot för snabbt rytm och chock.

ICD-n opereras oftast in under huden nedanför vänster nyckelben. Den placeras på framsidan av bröstmuskeln under huden och underhudsfettet.

källa: Svenska Läkaresällskapets patientinformation

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Livet efter hjärtstoppet – Andreas i Sundsvall drabbades

Mer i ämnet