Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter det plötsliga hjärtstoppet i september har Andreas Romboni kämpat sig tillbaka. Idag känner han sig fysiskt starkare än innan men det är samtidigt en utmaning att lära sig att vara ensam och att lita på sin inopererade hjärtstartare. Foto: privat, Anna Beijron/SVT

Andreas i Sundsvall om livet efter hjärtstoppet – övervakad träning och inopererad hjärtstartare

Uppdaterad
Publicerad

Hur kommer man tillbaka efter ett hjärtstopp, mentalt och fysiskt? 48-årige Andreas Romboni i Sundsvall har svaret.

Det var i september 2023 som Andreas plötsligt föll ihop hemma. Tack vare ett snabbt ingripande av frun Emilia, som gjorde hjärt-lungräddning, överlevde han. De flesta klarar sig inte, visar statistiken.

På sjukhuset blev han nedkyld med kylfiltar. Efter ett dygn nedsövd väcktes han. Då visste man inte om han skulle få några bestående men.

Livet efter hjärtstoppet – Andreas i Sundsvall drabbades

– Jag fick hjärtsvikt av hjärtstoppet. Och minnet blev lite påverkat. Men jag har börjat trappa ner på mediciner och läkarna tror att hjärtsvikten är helt borta, berättar han.

Drabbar även unga

Han har inte fått något svar på varför hans hjärta stannade. Sjukvården hittar ingen orsak. Ibland gör man inte det.

– Jag har träffat de som är både yngre och mer hälsosamma än jag som har drabbats.

Finns risk för nytt hjärtstopp?

Risken att det ska hända igen är förhöjd när man haft ett hjärtstopp. Så att vara själv är något han undviker.

– Det kommer att hända igen, känner jag. Och jag vill inte att det ska hända här när jag är själv med lilla Hilda (12-åriga dottern), säger Andreas.

I videon berättar Andreas om vägen tillbaka efter hjärtstoppet. Vilken träning kör han? Kan han vara själv? Litar han på sin inopererade hjärtstartare?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Livet efter hjärtstoppet – Andreas i Sundsvall drabbades

Mer i ämnet