Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Händelsen fångades på film av pojkens vänner. Foto: Polisens förundersökning

Här skallar mannen A-traktorföraren och gör Hitlerhälsning – efter trafikolycka i Sundsvall

Publicerad

Vid en trafikolycka på midsommarafton 2023 uppstod det bråk mellan en man i 30-årsåldern och en A-traktorförare, pojkens vänner fångade händelseförloppet på film.

Efter krocken mellan en A-traktor och en personbil ska passageraren i personbilen, en man i 30-årsåldern blivit aggressiv och gått fram och sparkat på A-traktorn.

Mannen var kraftigt påverkad av alkohol, och uppger i polisförhör att han har minnesluckor. Han ska ha puttat, och skallat den 15-åriga A-traktorföraren som fick en bula i pannan.

– Jag var inte beredd på det. Smällen ilade i hela huvudet, det gjorde jätteont, säger 15-åringen till polisen i förhör.

Vems fel det var att det skedde en krock är oklar, då polisen aldrig utredde anmälan om vårdslöshet i trafik.

”Inget illa menat”

Mannen har även gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp efter att ha gjort en så kallad Hitlerhälsning inför 15-åringen och hans vänner.

Ungdomarna fångade händelserna på film.

– Det var inget illa menat med det, säger den dömda mannen i polisförhör.

Mannen dömdes för hets mot folkgrupp, misshandel, ofredande och skadegörelse.

Straffet: Skyddstillsyn och samhällstjänst i 60 timmar.

Färre anmälningar

Enligt statistik från Brå har anmälningar om hets mot folkgrupp minskat i hela landet. På nästan tio år kom det flest anmälningar 2018, och på senare år har anmälningarna minskat .

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad gäller om man lägger upp en hitlerhälsning på sociala medier? Åklagaren Jens Göransson svarar på tre frågor i klippet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.