Det visar siffror från SCB som Nyhetsbyrån Siren har tagit del av. SCBs statistik visar att i de flesta av landets kommuner hade män högre inkomster än kvinnor 2015. I Västernorrland var skillnaderna störst i Örnsköldsvik.
– Det är fel helt enkelt men vad det kan bero på har inte jag något svar på just nu, säger Ann-Sofie Sjölund, utvecklingsstrateg i Örnsköldsvik.
Näst sämst i länet var Timrå och därefter Sundsvall. Minst löneskillnader är är det i Sollefteå.
Startat länssamarbete
Ann-Sofie Sjölund säger att Örnsköldsviks kommun jobbar aktivt med jämställdhet, men att de har en bit kvar. De har nyligen inlett ett länssamarbete kring jämställdhet där länsstyrelsen agerar samordnare.
– Ur ett personalperspektiv ser jämställdheten bättre ut, men ur ett medborgarperspektiv behöver vi se över vad som kan göras bättre. Det ska vi göra nu under 2017, säger Ann-Sofie Sjölund.
Fler kvinnor jobbar deltid
En förklaring kan vara att fler kvinnor än män jobbar deltid, kvinnor har högre sjuktal och tar ut mer föräldraledighet. Dessutom jobbar kvinnor oftare i offentlig sektor som har lägre löner. Det gör att kvinnor generellt har lägre inkomst än män.
– Det finns absolut förbättringspotential här i Örnsköldsvik. Det ska vara jämlikt och alla ska ha samma förutsättningar att leva och må bra.
Om statistiken
Statistiken från Statistiska centralbyrån (SCB) visar hur mycket män och kvinnor i åldrarna 20-64 år i genomsnitt hade i inkomst av kontant bruttolön. Det säger inget om lönenivån. Den som till exempel har 30.000 kronor i lön och arbetar 50 procent, har 15.000 kronor i månaden i inkomst. I statistiken finns heller inte inkomster från eget företag med. I begreppet kontant bruttolön ingår utöver lön också arvode och skattepliktiga förmåner. Även till exempel sjukpenning, ersättning från försäkringskassa eller arbetslöshetskassa och reseersättning ingår.
Källa: Nyhetsbyrån Siren