Foto: Nyhetsbyrån Siren/SVT

Här tjänar männen 74 100 kronor mer än kvinnorna

Uppdaterad
Publicerad

I Örnsköldsvik är löneskillnaderna mellan män och kvinnor störst i länet.

Här tjänar männen 74 100 kronor mer än kvinnorna.

– Det finns förbättringspotential, säger Ann-Sofie Sjölund, utvecklingsstrateg i Örnsköldsvik.

Det visar siffror från SCB som Nyhetsbyrån Siren har tagit del av. SCBs statistik visar att i de flesta av landets kommuner hade män högre inkomster än kvinnor 2015. I Västernorrland var skillnaderna störst i Örnsköldsvik.

– Det är fel helt enkelt men vad det kan bero på har inte jag något svar på just nu, säger Ann-Sofie Sjölund, utvecklingsstrateg i Örnsköldsvik.

Näst sämst i länet var Timrå och därefter Sundsvall. Minst löneskillnader är är det i Sollefteå.

Startat länssamarbete

Ann-Sofie Sjölund säger att Örnsköldsviks kommun jobbar aktivt med jämställdhet, men att de har en bit kvar. De har nyligen inlett ett länssamarbete kring jämställdhet där länsstyrelsen agerar samordnare.

– Ur ett personalperspektiv ser jämställdheten bättre ut, men ur ett medborgarperspektiv behöver vi se över vad som kan göras bättre. Det ska vi göra nu under 2017, säger Ann-Sofie Sjölund.

Fler kvinnor jobbar deltid

En förklaring kan vara att fler kvinnor än män jobbar deltid, kvinnor har högre sjuktal och tar ut mer föräldraledighet. Dessutom jobbar kvinnor oftare i offentlig sektor som har lägre löner. Det gör att kvinnor generellt har lägre inkomst än män.

– Det finns absolut förbättringspotential här i Örnsköldsvik. Det ska vara jämlikt och alla ska ha samma förutsättningar att leva och må bra.

Om statistiken

Statistiken från Statistiska centralbyrån (SCB) visar hur mycket män och kvinnor i åldrarna 20-64 år i genomsnitt hade i inkomst av kontant bruttolön. Det säger inget om lönenivån. Den som till exempel har 30.000 kronor i lön och arbetar 50 procent, har 15.000 kronor i månaden i inkomst. I statistiken finns heller inte inkomster från eget företag med. I begreppet kontant bruttolön ingår utöver lön också arvode och skattepliktiga förmåner. Även till exempel sjukpenning, ersättning från försäkringskassa eller arbetslöshetskassa och reseersättning ingår.

Källa: Nyhetsbyrån Siren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.