Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Möt Anna-Lena och Mohammed som utbildar sig inom bristyrkena just nu, och läraren Fredrik Arnqvist på Yrkesakademin. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Framtidens svetsare och CNC-operatörer utbildas i Arnäsvall

Uppdaterad
Publicerad

Industrin i norra Sverige går starkt och behöver anställa fler svetsare och CNC-operatörer.

På Yrkesakademin i Arnäsvall utanför Örnsköldsvik har elever som är arbetslösa erbjudits utbildning genom Arbetsförmedlingen – och samtliga går en ljus framtid till mötes.

I Örnsköldsvik är det framför allt BAE Systems Hägglunds som har störst behov av både svetsare och CNC-operatörer, men även storföretagets alla lokala underleverantörer är i stor behov av arbetskraften.

– Som det ser ut i dagsläget inom industrin så är det garanterat jobb. Det är sådant tryck i hela norra Sverige. Det ringer företag från Norrbotten och frågar och här i Örnsköldsvik är det kris inom både svets och CNC, säger läraren Fredrik Arnqvist.

Hittade utbildningen på nätet

Anna-Lena Söderholm vid fräsmaskinen på Yrkesakademin i Arnäsvall där hon utbildar sig inom CNC.

Utbildningen har plats för 30 elever men eftersom arbetslösheten är låg i Örnsköldsvik – och kanske för att Arbetsförmedlingen inte har marknadsfört utbildningen tillräckligt – går här bara 20 elever för tillfället. En av dem är Anna-Lena Söderholm som läser till CNC-operatör, ett arbete hon har erfarenhet av sedan tidigare.

– Jag hade ingen aning om att utbildningen fanns när jag hittade den via sociala medier. Ska jag vara ärlig så är Arbetsförmedlingen inte världens bästa förmedlare av möjligheter. De är mer en kontrollinstitution numera. Men jag anmälde mitt intresse och fick möjligheten så jag är jätteglad.

Bytte bana helt

Mohammed Farhani i sitt svetsbås.

I en annan del av verkstaden sopar Mohammed Farhani golvet. Han var tidigare säljare på ett försäkringsbolag men ville göra något helt nytt. Sedan augusti läser han till svetsare och känner att han gjort rätt val.

– Jag är så glad att jag valde det här. Det är helt nytt för mig att svetsa och jag kände att jag ville göra något nytt. Något som gör det mer intressant är att jag har kollegor här och bra lärare som hjälper till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.