Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Torsbodaetableringen får hård kritik från Moderaterna som kräver mindre ”fartblinda politiker i Timrå och Sundsvall” när det gäller kommande etableringar. Inför den fortsatta planeringen sätter man ner foten; inga fler kinesiska företag i området. Foto: svt

Hård M-kritik kring Torsbodaetablering – krav på stopp för kinesiska företag

Publicerad

Moderaterna skärper nu sin kritik mot turerna kring Torsbodasatsningen. I ett utspel som både partiet i Sundsvall och distriktet står bakom vill man nu se ett stopp för eventuella ytterligare etableringar av kinesiska företag.

Moderaterna menar också att de säkerhetspolitiska problemen kring kinesiskägda företag måste tas på större allvar.

Det är inför kommande etableringar på området Torsboda Nord som moderaterna agerar.

Det måste göras rätt från början och utan det kostsamma misstag som tidigare gjorts, tycker Alicja Kapica, oppositionsråd i Sundsvall och Jörgen Berglund, ordförande i moderata partidistriktet.

Industrisatsning i Torsboda

Satt själv i styrelsen

Alicja Kapicia satt själv i styrelsen för Torsbodabolaget fram till hösten 2023 då hon hoppade av

– Jag lämnade för att man inte förstod offentlighetsprincipen, jag tyckte det doldes uppgifter, säger hon.

Fler kinesiska företag bör inte få möjlighet att etablera sig i Torsboda anser M som dock inte vill riva upp avtalet med PTL som planerar en fabrik för grafittilverkning i Torsboda i Timrå. Grafit är en central komponent för tillverkning av bilbatterier.

Behövs en ”tillnyktring”

Moderaterna kräver även det de kallar en ”tillnyktring” när det gäller säkerhetsrisker som kan finnas kopplat till kinesiskägda företag.

Alicia Kapica välkomnar den nya lag som ska se över utländska företags etableringar i Sverige ur ett säkerhetsperspektiv. Kina är ett av de länder som enligt SÄPO bedriver säkerhetshotande verksamhet mot Sverige.

– Jag tycker det är jättebra, vi kommer få en granskning vi inte haft tidigare, säger Alicja Kapica till SVT.

PTL, som planerar bygga en grafitfabrik i Torsboda, kommer lämna in en anmälan till ISP, Inspektionen för strategiska produkter. för en säkerhetsgranskning.

Ny lag ska granska utländska investeringar

För en tid sedan infördes en lag som rör utländska direktinvesteringar i Sverige.

Det är ISP, Inspektionen för strategiska produkter, som granskar investeringar ur ett svenskt säkerhetspolitiskt perspektiv.

ISP ska samråda med bland annat med den militära underrättelsetjänsten, säkerhetspolisen, FRA, Tullverket och MSB i sina bedömningar.

Det är MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som ska ta fram listan över vilka samhällsviktiga verksamheter som omfattas av den nya lagen.

Vid ett första steg, inom en månad, ska ISP bestämma om en investering ska granskas eller inte. Om det blir fallet har man upp till sex månader på sig att fatta ett beslut om godkännande eller inte.

källor; regeringen.se / MSB / ISP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industrisatsning i Torsboda

Mer i ämnet