Fler än var sjätte socialsekreterare och biståndshandläggare i Örnsköldsvik anser att de sällan eller aldrig har tillräckligt med tid för att utföra sina arbetsuppgifter.

Hård press på socialtjänsten i Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

Fler än hälften av socialsekreterarna och biståndshandläggarna, 64 procent, i Örnsköldsvik anser att de sällan eller aldrig har tillräckligt med tid för att utföra sina arbetsuppgifter.

Det visar en ny forskningsstudie av villkoren inom socialtjänsten.

I Sundsvall är motsvarande siffra 43 procent.

Socialtjänsten i kris

Forskningsstudien är gjord av Wanja Astvik, fil doktor vid psykologiska institutionen vid Stockholms universitet, i samarbete med Akademikerförbundet SSR och Vision. Studien omfattar 40 kommuner, från Västernorrland har 104 anställda inom socialtjänsten i  Sundsvall och Örnsköldsvik deltagit i undersökningen.

Resultaten visar bland annat att många medarbetare inom socialtjänsten arbetar under stark tidspress, att de inte har tillräckligt med tid för att utföra sina arbetsuppgifter och att många vill byta jobb.

– Det ser inte bra ut. Det finns anledning att känna oro, säger Wanja Astvik till SVT Västernorrland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Socialtjänsten i kris

Mer i ämnet