Äldrematen: Stenhård korv och torr potatis

Uppdaterad
Publicerad

Per Larsson upprördes över sin 92-åriga mammas matlåda från Sundsvalls kommun och la ut en bild på Facebook. Nu har många reagerat på den torftiga matlådan.

LÄS OCKSÅ: Ingen nykokt potatis – men konsulter för 159 miljoner

Den torftiga matlådan med några skivor korv och torr potatis har fått stor spridning.

– Hon tittade lite mysko på den och hon ville inte äta det. Hon provade att tugga på korven, men skinnet var stenhårt. Det var ungefär som ett värre  isterband kan man säga, berättar sonen Per Larsson.

Med tanke på att hans mamma betalar 46 kronor för den här portionen tycker Per Larsson att portionen är undermålig.

– Det borde vara bättre för de pengarna, menar han.

Kommunen ska se över äldrematen

Anna-Sofia Kulluvaara är måltidschef på Sundsvalls kommun.

– Vi har väldigt hög ambition att ha nöjda kunder och jag skulle nog vilja säga att ingen av oss är stolta över den här produkten vi har skickat ut. Vi måste se vad det är som gör att det ser ut så här, säger hon.

Eftersom Per Larssons mamma är allergisk mot fisk, ägg och mjölk är matlådan specialbeställd.

Glömt grönsaker

– Det köket har gjort är att man har följt instruktionen enligt beställningen, men man har glömt grönsaker och det var ju förargligt för det gjorde den ju ännu sämre. Just nu pågår diskussioner per telefon med chefen för köket. Jag har varit i kontakt med Per Larsson och även socialförvaltningen. Vi kommer i morgon att samla ledningsgruppen för att se hur det blev så här och vad vi kan göra för att det inte ska ske igen, säger Anna-Sofia Kulluvaara till SVT Västernorrland.

Per Larssons inlägg på Facebook spred sig snabbt och har delats närmare 9000 gånger.

– Det är flera inom hemtjänsten som tycker att det är jättebra att jag tagit upp det här för att de skäms ibland när de ska servera maten, berättar Per Larsson.

Han är närmast chockad över vilken spridning hans inlägg har fått.

– Jag gjorde det mest för mina kompisar, men det är bra att det har uppmärksammats. Man får inte göra så här mot våra äldre, avslutar han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Socialtjänsten i kris

Mer i ämnet