Ett brev har skickats till ansvarigt statsråd med argument för varför den nya myndigheten ska placeras i Härnösand. Foto: SVT

Härnösand kan bli säte för ny myndighet

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har planer på att bilda en nationell institution för mänskliga rättigheter. Härnösands kommun är en av de kommuner som uppvaktar regeringen i frågan om var den nya myndigheten ska placeras.

På förintelsens minnesdag, den 27 januari, bjöd Härnösands kommun in till pressträff med anledning av regeringens planer på att bilda en nationell institution för mänsklig rättigheter.

– Dels tycker vi att Härnösand har ett bra klimat med koppling mellan ord och handling. Här finns redan etablerade myndigheter som Sida men även Folke Bernadotteakademin och MSB i Sandö i Kramfors kommun, säger Berit Högman, landshövding i Västernorrland.

Att myndigheten skulle kunna bli en del av ett kluster har framförts till ansvarigt statsråd, Åsa Lindhagen, tillsammans med en önskan om ett möte i frågan.

– Vi anser oss ha goda argument för att den nya myndigheten ska placeras i Härnösand men det är alltid många som gör anspråk på en sådan här sak, säger Västernorrlands landshövding. 

Arbetsmarknad

I regionen finns också rättsliga instanser, myndighetsnätverk, universitet och ideella rörelser. Härnösand är säte för 5i12-rörelsen med lång tradition att driva frågor om mänskliga rättigheter, rasism och medmänsklighet.

– Nu är det upp till regeringen att bestämma när myndigheten ska inrättas och var, säger landshövdingen.

Sverige har vid flera tillfällen i internationella granskningar fått rekommendationer om att inrätta en institution för mänskliga rättigheter. En sådan institution ska ha ett brett mandat att främja och skydda de mänskliga rättigheterna med utgångspunkt i statens åtaganden enligt internationella konventioner. Den ska vara oberoende från regeringen men även från andra aktörer.

I mars 2018 fick juristen Lise Bergh i uppdrag att biträda Kulturdepartementet i arbetet med att utreda inrättandet av en nationell institution för mänsklig rättigheter.

Utredaren skulle då ta fram ett förslag på hur en nationell institution för mänskliga rättigheter kan utformas för att uppfylla Parisprinciperna inom ramen för den svenska konstitutionella ordningen.

Juristen föreslår bland annat att institutionen ska inrättas som en ny myndighet under regeringen. I februari 2019 skickades förslaget på remiss.

Källa: regeringen.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer