Härnösands gymnasieskola blev under onsdagen tvungen att stänga efter hot. Cirka 1000 elever skickades hem. Foto: Örjan Leek

Härnösands gymnasium stängt efter hot

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagsmorgonen inkom ett hot riktat mot Härnösands gymnasium. Skolan har därför omedelbart stängts och all personal och alla elever skickats hem. Totalt berörs cirka 1000 elever.

Polisen vill i nuläget inte kommentera vad hotet handlar om men säger att hotet ska vara riktat mot skolan och rubricerar det för tillfället som olaga hot mot grupp. 

– Det här har kommit till kännedom till oss via media, säger Maria Linné, kommunikatör vid polisen.

Skolhot i Härnösand

Bedriva spaning

Vid 10-tiden var polisen på plats vid skolan men eftersom skolan är tömd på såväl elever som lärare skulle man strax efter 10 avlägsna sig från platsen och bedriva spaning på annat sätt. 

– Vi har gått igenom skolan och undersökt området. Nu gäller informationsinhämtning, säger Maria Linné.

Samtidigt pågår också en utredning med bland annat inre spaning med målet att identifiera gärningspersonen bakom hotet.

Bild på Härnösand gymnasium. Foto: SVT/Peter Nässén

Utesluter inte samband

Också för en dryg månad sedan var det en stor polisinsats vid Härnösands gymnasium efter att en man setts styrka omkring med ett pistolliknande föremål på skolområdet. Polisen säger att man inte utesluter ett samband mellan händelserna. Varken polisen eller skolchef Roland Bång vill dock gå in på exakt vad hotet innehåller.

– Omgivande faktorer och annat gjorde att vi måste ta hotet på allvar, säger Roland Bång, skolchef i Härnösand. Foto: SVT

– Skolledningen sitter på skolkontoret i ett förhöjt stabsläge. Polisen jobbar med att analysera hotbilden, utifrån det ska de avgöra hur man ska gå vidare, säger Roland Bång.

Polisen vädjar nu också till personer som har vetskap om något i ärendet att höra av sig på 114 14.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolhot i Härnösand

Mer i ämnet