I vintras insjuknade flera hästar i kvarka på Härnösands Hästsport Arena och anläggningen fick stänga men nu är smittorisken över. Arkivbild. Foto: SVT/Barbro Sellin

Härnösands kommun ger sig om ridskolan

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten har beslutat att kommunen inte får bedriva ridskoleverksamhet på Härnösand Hästsport Arena. Och det ser ut att stanna där, kommunen tänker inte överklaga.

Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige sammanträder nu på måndag och väntas inte överklaga förvaltningsrättens dom om driften av ridskolan.

– Jag kommer att föreslå kommunstyrelsen och kommunfullmäktige att ge samhällsnämnden i uppdrag att ta fram förslag på hur föreningsdriven ridskola kan komma att se ut, säger kommunalråd Fred Nilsson (S) till kommunens hemsida.

Privatpersoner överklagade

Kommunen tog över driften av ridskolan i januari 2015 efter ekonomiska problem i ridklubben och för ett år sedan tog fullmäktige beslutet att fortsätta driften tills vidare. Men Frida Hartelius och Kristina Törnered i föreningen Härnösands ridklubb överklagade det beslutet och nyligen kom förvaltningsrättens dom: kommunen ska inte syssla med ridskolor, det är inte en allmännyttig tjänst utan anses vara näringsverksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.