Rektor Erik Juntikka på Hedda Wisingskolan Foto: Anna Beijron SVT

Härnösandsrektorn som tröttnade på tjuvar

Uppdaterad
Publicerad

Efter långvariga problem med inbrott och stölder på flera skolor har Härnösands kommun tröttnat. Nu märks den stöldbegärliga utrustningen med märkDNA.

Det är samma teknik som polisen nyligen rekommenderade för att märka ridsportutrustning som kommunen nu sätter sin tilltro till.

– Vi hoppas att det ska bli mindre attraktivt att stjäla för att sälja och att vi ska slippa inbrott som ger väldigt mycket problem och omkostnader, säger Erik Juntikka som är rektor på Hedda Wisingskolan i Härnösand.

Upprepade stölder

Under hösten har flera skolor i Härnösand drabbats av inbrott och stölder. Framför allt har datorer försvunnit. Kommunen beslutade då om extra bevakning av skolor under kvällar och helger. Men nu växlar man upp säkerhetsarbetetet. På Hedda Wisingskolan passar man på att ta det säkra före det osäkra och märker mer än bara datorer.

– Vi märker allt stöldbegärligt vi har. Det är vaktmästarens verktyg, saker på slöjden, lösa inventarier och förstås alla datorer, berättar Erik Juntikka.

Rekommenderas av polisen

Och polisen anser att märkningen med den moderna tekniken är både säker och prisvärd.

– Den syns inte för blotta ögat och det är ett bra sätt att varna en tjuv att det är ingen idé att ta de här grejerna för de  är märkta, säger poliskommissarie Leif Hemmingsson.

MärkDNA

Kallas även smartDNA. Vätskan du penslar på dina föremål innehåller ett unikt DNA som knyts till dina värdesaker. Märkningen görs med ett syntetiskt framställt DNA och vätskan penslas på värdesaker, ungefär som nagellack. Vätskan är osynlig, men framträder under UV-ljus. Eftersom varje märkning är unik kan den spåras. Märkningen håller minst fem år på föremål. Den fungerar på olika material. Till exempel sadlar, klockor, datorer, kameror, metaller, konst och antikviteter.

MärkDNA förekommer idag också i sprinklersystem på banker, värdedepåer, värdetransporter, butiker, lager, fordon eller på värdeföremål i hushåll

Tekniken har använts i England i ett femtontal år. Där har man sett att bostadsinbrotten har minskat avsevärt i områden där det genomförts DNA-märkning. Även våldsbrottslighet och annan brottslighet har minskat i dessa områden, och man har inte heller sett någon förskjutning av brottsligheten till närliggande områden.

Liknande studier har genomförts i Sverige och visar på liknande resultat.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.