Foto: SVT

Polisen tipsar: DNA-märk dina ridsadlar

Uppdaterad
Publicerad

En dold DNA-märkning kan både avskräcka tjuvarna och hjälpa dig att få tillbaka det stulna om olyckan väl är framme, uppger polisen.

– Det är inga större kostnader jämfört med vad självrisken ligger på vid utnyttjandet av eventuell försäkring, säger poliskommissarie Leif Hemmingsson om märkningen. I videon kan du se mer om hur det går till.

Under årets första tio månader har det stulits sadlar och ridsportartiklar för mångmiljonbelopp i landet. I Västernorrland uppgår det stulna godset till ett värde av minst en kvarts miljon kronor.

– Sadlar och alla möjliga hästtillbehör stjäls. Grimmor och träns och allt löst som ligger framme.

Poliskommissarie Leif Hemmingsson Foto: SVT

Polisen rekommenderar bra lås på sadelkammaren och stallutrymmena. Men framför allt så kallad märk-DNA.

– Tillsammans kan vi motverka stölderna. Det går att märka vad som helst och tjuvarna kan inte få bort märkningen, säger Leif Hemmingsson.

Fakta/ Märk-DNA

Märk-DNA är ett samlingsnamn för en ny typ av märkning av värdesaker, som ökar möjligheterna att spåra tingen. Mer om Märk-DNA kan du läsa på polisens hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.