Foto: Räddningstjänsten

Hästar evakueras i Lyngstern – oljeläckage i Östavall

Uppdaterad
Publicerad

Vattnet fortsätter att stiga runtom i Västernorrland på grund av snösmältningen. Och det ställer till stora problem. En hästgård kommer under söndagen att evakueras.

Henrik Cedergren, inre befäl vid Räddningstjänsten Medelpad, berättar att natten har varit relativt lugn ändå för deras del.

– Det har väl kommit in tre fyra samtal under natten, folk sover kanske och har inte märkt att vattnet stigit, men nu på morgonen är det många som ringer och är oroliga och vill veta hur de ska göra.

Vårfloden 2018

Hästar evakueras

Vanligen rör det sig om översvämmade källare men även större problem dyker upp.

– Vi har inte möjlighet att åka ut och hjälpa alla utan får prioritera. Nu ska vi till exempel hjälpa ett par i Lyngstern i trakten av Lucksta att evakuera dem och deras hästar. Det är ingen akutsituation men många vägar i de trakterna är översvämmade, säger Cedergren.

Risk för strömavbrott

Räddningstjänsten har också en större insats på gång i Östavall, där tre fastigheter blev avskurna under lördagskvällen och en transformatorstation började läcka olja.

– Vi har lagt ut länsar kring stationen för att hindra oljan från att sprida sig. I nuläget är det lugnt men skulle vattnet stiga någon decimeter till kan det bli kortslutning och det lär märkas i Östavall, då slocknar allting.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårfloden 2018

Mer i ämnet