Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Entreprenörer på Hästkullen kräver polisutredning

Entreprenörer på Hästkullen kräver polisutredning 

Uppdaterad
Publicerad

En företagare i Ångermanland har dragit på sig skulder på över 270 miljoner och ytterligare ett företag har skulder på cirka 150 miljoner. Nu höjs röster om en polisutredning av alla turerna kring vindkraftskandalen i Viksjö. 

Arbetet vid vindkraftparken i Viksjö håller på att återupptas efter ett byggstopp på nära ett halvår, men i kölvattnet av bråket ska nu rättstvister på hundratals miljoner göras upp i rättssalarna. 

Stora skuldberg

Flera underentreprenörer kräver nu att polisen ska utreda vad som pågått i parken. Det är stora skuldberg som byggts upp.  Turerna har varit många.

  • Active Works som varit huvudentreprenör hotas av konkurs efter Viksjöäventyret. Företaget har skulder på 204 miljoner kronor och genomgår nu en företagsrekonstruktion. Enligt uppgifter från Active Works har dock skulderna justerats ned till cirka 150 miljoner.
  • Ett företag från Ångermanland som förmedlat underentreprenörer på uppdrag av Active Works har samlat på sig 276 miljoner i skulder. Företaget är också under rekonstruktion med hot om konkurs.

I båda fall rör det sig om skulder till de underentreprenörer som byggt vägar och gjort markarbeten i vindkraftparken. Betydande belopp rör också inbördes skulder mellan de båda bolagen.

Skyller på varandra

Syftet med de pågående företagsrekonstruktionerna är att nå en ackordsuppgörelse, vilket i bästa fall innebär att en bråkdel av skulderna till underentreprenörerna kommer att betalas ut, men det blir klart tidigast om ett par månader.

Active Works som sedan i somras varit huvudentreprenör i Viksjö hävdar att skulderna är ett resultat av att deras uppdragsgivare – tyska Nordex – slutade att betala fakturorna efter byggstoppet i oktober. Nordex hävdar dock det motsatta, att man tvärtom följt kontraktet mellan bolagen och att man betalat det som skulle betalas. 

Active Works vd, Göran Solig, bedömer risken för konkurs som låg. Han säger också att underentreprenörerna kommer att få betalt så snart Nordex betalar Active Works de pengar som bolagen tvistar om.

Krav på polisutredning

Konsekvenserna  av bråket mellan de båda bolagen har varit känt sedan länge. Pengarna till underentreprenörerna har i stort uteblivit och nu kommer kraven på en polisutredning av härvan i parken. Flera underentreprenörer som SVT varit i kontakt med menar att polisen bör gå till botten med vad som hänt.

– Det är oerhört många underentreprenörer som kommit i kläm och jag är övertygad om att de blivit lurade på stora pengar, säger en av underentreprenörerna till SVT. 

Dröjer sig kvar

De flesta av de gamla underentreprenörerna har lämnat Viksjö och återvänt till södra Sverige, men fortfarande är det ett tiotal företagare som dröjer sig kvar i hopp om att antingen få betalt eller att få nya uppdrag när Skanska nu går in som ny huvudentreprenör vid vindkrafttbygget. Skanska har dock gjort klart att bolaget vill ta ett omtag i Viksjö med de entreprenörer från regionen man är vana att jobba med sedan tidigare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet