Havet ska planeras

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska nyttjandet av havsmiljön i Bottenhavet och Bottenviken planeras, under en tvådagarskonferens i Sundsvall dras riktlinjerna upp och på Länsstyrelsen i Västernorrland tycker man att det är på tiden att all verksamhet som påverkar havet är genomtänkt.

Sjöfart, industri, vindkraft, fiske och fiskodling, det är bara några av de näringar som gör anspråk på det redan hårt belastade Bottenhavet och Bottniska viken. För att nyttja havet på ett skonsamt och balanserat sätt krävs havsplanering, något som representanter för berörda kommuner, länsstyrelser och även havs och vattenmyndigheten diskuterar under en pågående konferens i Sundsvall.

– Intresset för att nyttja havet har ökat och då ökar också tryket på havsmiljön så det gäller att komma igång med havsplaneringen. Man kan jämföra med hur det är på land, där har vi planerat minutiöst sedan ganska länge medan för havet har vi inte gjort något alls nästan, säger marinbiologen Lotta Nygård som arbetar på Länsstyrelsen i Västernorrland.

Bottenhavet och Bottniska viken är sedan länge miljömässigt hårt belastade havsområden och Lotta Nygård anser att fortsatt verksamhet måste anpassas efter den rådande situationen.

– Det viktigaste är att kartlägga vad det finns för intressen i området idag, var finns dom någonstans och var finns de känsliga naturområdena, det gäller att undvika påverkan på känsliga områden. Jag tycker att havsplanering är  jätteviktigt, det är dags att komma igång nu, konstaterar Lotta Nygård.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.